Guus Piërlôt (midden) leidt een  cursus. De honden op de foto staan los van het artikel.
Guus Piërlôt (midden) leidt een cursus. De honden op de foto staan los van het artikel.

Klachten over gedrag honden

Human Interest

DIEMEN - De laatste tijd zijn er in de media diverse berichten verschenen over agressieve pitbulls of andere 'vechthonden' die mensen of andere honden hebben aangevallen.

Etholoog en voorzitter van Hondensportvereniging Diemen (HSVD) Guus Piërlôt maakt zich zorgen en geeft een aantal tips.

Geschrokken
Piërlôt: "Een inwoonster van Diemen vertelde mij enige tijd geleden dat haar hond is aangevallen. Toen zij haar hond uitliet werd die plotseling aangevallen door een Staffordshire terriër. Die hond die aanviel liep los. De vrouw is enorm geschrokken en laat haar hond nu op andere tijden uit. Zij hoopt daardoor die andere hond niet meer tegen te komen."

Kort lontje
Piërlôt legt uit dat een aantal hondenrassen, waaronder de bullterriër, al honderden jaren geleden werd gebruikt als vechthonden. "Veel van die honden hebben een kort lontje en bijten om niet meer los te laten."

Muilkorf
Piërlôt wil zeker niet de indruk wekken dat alle pitbulls of pitbull-achtige honden agressief of zelfs gevaarlijk zijn. "Er spelen diverse factoren mee. Iemand die een pitbull of een vergelijkbare hond wil aanschaffen moet goed nadenken of die hond wel bij hem of haar past. Het is tevens belangrijk om met de hond op cursus te gaan. Verder dien je de hond tijdens het uitlaten altijd aangelijnd te houden. En bij de geringste twijfel over het gedrag van de hond is het beter om de hond een muilkorf om te doen. Dat kan problemen voorkomen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant