Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Volgende stap in ontwikkeling Natuurpark Spoorzicht

Natuur & Milieu

DIEMEN - Natuurpark Spoorzicht heeft grote waarde voor de natuur. Er leven onder meer diverse beschermde diersoorten. Het is belangrijk om deze waardevolle natuur ook voor de toekomst te behouden. Tegelijkertijd wil het college van B en W het park beter toegankelijk en aantrekkelijker maken voor bezoekers. Met vlonderpaden en natuurlijke speelplekken bijvoorbeeld. Maar wel met zo min mogelijk ingrepen in de bestaande natuur. De natuur staat voorop, ruimte voor recreatie wordt daar binnen gevonden. 

Hiervoor is nu het schetsontwerp vastgesteld. Een volgende stap in de ontwikkeling van Natuurpark Spoorzicht. Wethouder Matthijs van den Berg van natuur en dierenwelzijn: “Er ligt nu een mooi schetsontwerp waarin alle ruimte is voor de natuur en de dieren die er leven. Maar waarin we ook zorgen dat bezoekers makkelijker door het park kunnen lopen én waarin we ruimte vinden voor recreatie en natuuronderwijs. Voor het schetsontwerp hebben we de reacties van omwonenden en bezoekers van het park gebruikt. Ook de waardevolle inzichten van de Werkgroep Spoorzicht zijn erin meegenomen.”

Versterking van de natuur

De natuur in het gebied wordt in het ontwerp verder versterkt. Bijvoorbeeld door het maken van broeihopen voor ringslangen, het uitdiepen en openmaken van poelen en het inrichten van een rustgebied voor dieren. Zo ontstaat een gevarieerder landschap, wat het gebied aantrekkelijk maakt voor meer verschillende soorten dieren.

Natuurpark Spoorzicht is erg drassig en soms moeilijk begaanbaar. Een aantal paden wordt daarom opgehoogd. “Bovendien leggen we een rolstoeltoegankelijk vlonderpad aan. We maken een extra ingang aan de zuidoostkant van het park. We leggen ook een natuurlijke speelplek aan voor kleine kinderen en een klimbos voor grotere kinderen. Zo is het ook voor jonge en oudere bezoekers een aantrekkelijk park”, legt wethouder Van den Berg uit.

In de komende periode kunnen mensen reageren op het schetsontwerp. Met de reacties maakte de gemeente een voorlopig ontwerp en daarna een definitief ontwerp. “We verwachten in het voorjaar van 2025 te beginnen met het werk in het park. In sommige perioden kan er niet gewerkt worden, om dieren niet te storen in de zomer en door de drassige ondergrond in de winter. We verwachten dat begin 2026 alles klaar is.”

“Begin 2023 is de spooronderdoorgang aan de Ouddiemerlaan in gebruik genomen. In de komende periode richten we de stationsomgeving opnieuw in: modern, groen, duurzaam, veilig en vooral mooi. We werken aan zeven projecten, waarvan de ontwikkeling van Natuurpark Spoorzicht er één is.”

Afbeelding

Uit de krant