Afbeelding

Diemen houdt geld Wmo over

Algemeen

DIEMEN - Net als in bijna negen van de tien andere gemeenten in Nederland houdt Diemen geld over van het Wmo-budget over 2015.

Te zuinig geweest? "Nee!", zegt verantwoordelijk wethouder Ruud Grondel. "We hebben wel goed gekeken naar wat er nodig was, maar nergens echt gesneden in voorzieningen voor dagbesteding, begeleiding en ondersteuning."

Spannend
2015 was financieel een spannend jaar. De gemeente moest nieuwe taken op zich nemen op het gebied van Zorg, Jeugd en Participatie. Voor de Jeugd is het beschikbare budget licht overschreden, maar voor de Participatie is er een overschot en ook voor de Wmo is er een aanzienlijk bedrag over. Reden hiervoor is dat er minder is uitgegeven dan er budget is overgeheveld van het Rijk.

Grondel: "We hebben gewoon begroot wat we krijgen van het Rijk, dat was minder dan daarvoor werd uitgegeven aan deze voorzieningen en wij hebben het vertaald in een verlaging naar de instellingen die de voorzieningen leveren. Op huishoudelijke zorg hebben we niet verder beknibbeld."

Toch blijft er geld over. De theorie achter de overheveling van de taken was dat gemeenten het efficiënter zouden kunnen regelen. "Dat kan pas vanaf 2016 werken, pas nu is de overgangsregeling over waardoor cliënten tijdelijk recht hielden op dezelfde voorzieningen als voor 2015. De enige conclusie is dat er voor 2015 mensen waren die geen of minder gebruik maakten van hun indicatie. De vraag is dan waar dat geld toen gebleven is", aldus Grondel. 

"Het Rijk heeft de regels voor de eigen bijdrage indertijd veranderd. We hebben al een verlaging voor een deel van de taken doorgevoerd in januari en overwegen nu om die eigen bijdrage weer wat te verlagen", vertelt Grondel. "Ook zullen we budget dat overblijft uit de regeling Huishoudelijke Hulp Toelage terug laten vloeien naar huishoudelijke zorg, waarschijnlijk om tarieven aan instellingen voor huishoudelijke zorg te verhogen. Per 2017 komt er een nieuwe aanbestedingsronde, het zou kunnen dat we dan ook kijken naar tarieven van andere instellingen, al hebben die niet heel hard geprotesteerd."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant