Het terrein in het Diemerbos, februari 2016.
Het terrein in het Diemerbos, februari 2016.

Festivals in het Diemerbos: meer of minder geluid?

Algemeen

DIEMEN - Wordt er nou minder of meer geluid toegestaan tijdens de vier festivalweekenden deze zomer in het Diemerbos? Minder, zegt het college van B en W. Meer, zegt de stichting Vrienden van het Diemerbos. Vanavond (donderdag) praat de gemeenteraad over de evaluatie van de festivals in 2015 en het voorstel van het college om ook deze zomer acht festivals toe te staan in het bos.

Eerst maar eens de cijfers. Er zijn twee geluidsnormen: dB(A), het algemene geluidsniveau, en dB(C), dat is het geluid van de bassen, de lage tonen. In het voorstel wordt tijdens vier evenementen 65 dB(A) en 83 dB(C) toegestaan en tijdens de andere vier evenementen 60 dB(A) en 79 dB(C).

APV
Het college meldt dat daarmee gedurende twee van de vier weekenden een lager geluidsniveau wordt toegestaan dan in 2015. Maar de Stichting Vrienden van het Diemerbos wijst erop dat in de APV de norm in 2015 60 dB(A) was, dus dat zou meer geluid betekenen tijdens vier festivals.

Norm
"Vorig jaar bleek dat de in de APV gehanteerde norm van 60 dB(A) niet realistisch was voor de festivals. Daarom hebben we toen al besloten niet te handhaven tot 65 dB(A). Voor de lage tonen, dB(C), was geen norm. De geluidsbelasting tijdens de vier festivals waar wij nu 65 dB(A) toestaan zal dus niet hoger zijn dan vorig jaar", aldus wethouder Ruud Grondel. De norm wordt nu dus aangepast aan wat vorig jaar werd gedoogd.

Reacties
Er zijn 18 reacties binnengekomen op het voorstel en vanavond geven diverse insprekers hun zienswijze in de gemeenteraad. Dat gaat overigens niet alleen over geluidsoverlast, maar ook over het niet toegankelijk zijn van het bos gedurende tweemaal drie weken en de schade die de festivals opleveren voor het bos bijvoorbeeld.

De raadsvergadering begint om 20.00 uur en is live te beluisteren via de website van het DiemerNieuws.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant