Wethouder Nuijens hangt koolmezenkastjes op tegen eikenprocessierups | DiemerNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225648&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Wethouder Nuijens hangt koolmezenkastjes op tegen eikenprocessierups

  Natuur en Milieu

DIEMEN - Wethouder Jorrit Nuijens van Openbare Ruimte heeft maandag de eerste van 100 koolmezenkastjes opgehangen in een eikenboom in Diemen- Zuid.

Wethouder Nuijens: "Door het ophangen van de kastjes maken we de omgeving voor koolmezen aantrekkelijk. Hiermee hopen we veel mezen aan te trekken, die op een natuurlijke manier de eikenprocessierupsen bestrijden. Koolmezen kunnen namelijk heel veel eikenprocessierupsen opeten. Hoe meer koolmezen, hoe beter dus!"

Natuurlijke vijanden

Tot nu toe werd de rups in Diemen alleen bestreden door de nesten weg te zuigen. De gemeente vindt het beter als de rupsen door hun natuurlijke vijanden aangepakt worden. Daarom plaatst de gemeente nu honderd kastjes op locaties waar afgelopen jaar veel eikenprocessierupsen zijn aangetroffen. In het voorjaar wordt bekeken waar nesten van de eikenprocessierupsen aanwezig zijn en hoe de rupsen zich ontwikkelen. De koolmezen eten veel rupsen, maar er zullen altijd rupsen overblijven. Op een gegeven moment ontwikkelen zich op de rups brandharen, die bij contact met mens of dier een allergische reactie kunnen veroorzaken. Op dat moment worden de nesten alsnog leeggezogen door een gespecialiseerd bedrijf. Voor de koolmezen maakt dat niet uit, die hebben genoeg ander voedsel. Aan het eind van het seizoen, als de koolmezen zijn uitgevlogen, worden de huisjes leeggehaald zodat ze komend jaar weer nieuwe mezen kunnen ontvangen.

Jorrit Nuijens " Ook bewoners kunnen een handje helpen om meer (kool)mezen in hun tuin te krijgen. Bijvoorbeeld in de winter zorgen voor voedsel zoals vetbollen of vogelzaad en door het plaatsen van waterbakjes. Ook kunnen ze hun tuin vogelvriendelijk inrichten, met besdragende struiken en nectarrijke bloemen".

Melden

Wanneer bewoners in het voorjaar nesten van de eikenprocessierups zien, kunnen ze dit melden bij het Klant Contact Centrum van de gemeente: (020) 3144888 zodat actie kan worden ondernomen. De gemeente adviseert mensen om vooral niet zelf de nesten te verwijderen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225648&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225650&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>