Afbeelding
Foto: Pixabay

Diemenaar krijgt geldboete voor mishandelen vriend schoonmoeder

Politie & Justitie

DIEMEN - De rechtbank Amsterdam heeft een 34-jarige Diemenaar dinsdag veroordeeld tot een geldboete van € 750,-- voor het op 22 maart 2022 samen met anderen mishandelen van de nieuwe vriend van zijn schoonmoeder.

Twee weken geleden eiste de officier van justitie nog een taakstraf van 40 uur. De rechtbank komt tot een geldboete, omdat zij vindt dat de rol van de Diemenaar beperkter was dan die van de twee medeverdachten die vorig jaar al zijn veroordeeld tot taakstraffen van 80 en 40 uur. 

Reden voor de uit de hand gelopen ruzie was het bericht die dag dat de schoonmoeder in het ziekenhuis lag, omdat zij een zelfmoordpoging had ondernomen. De Diemenaar reed naar de woning van de vriend van zijn schoonmoeder in Amsterdam-Noord om met hem te praten. Daar waren ook twee andere familieleden van de vrouw. Er ontstond een schermutseling en een vechtpartij, waarbij de Amsterdammer een paar rake klappen kreeg, zijn keel werd dichtgeknepen en uiteindelijk zijn woning werd uitgejaagd.

Twee weken geleden zei de Diemenaar het slachtoffer niet te hebben geslagen, maar slechts te hebben ingegrepen om te de-escaleren. Aan dat verhaal hecht de rechtbank geen waarde, aangezien zowel het slachtoffer, de medeverdachten als ook twee getuigen anders verklaren. Op grond van die verklaringen concludeert de rechtbank dat de Diemenaar het slachtoffer vasthield en dat hij meehielp het slachtoffer de woning uit te jagen. Tot slot wijst de rechtbank op twee sms-berichten die de Diemenaar vlak na de mishandeling stuurde aan een oom en aan zijn moeder. Daarin schrijft hij: ‘we hebben m de kk ingeslagen’.

De mishandeling kwam niet uit de lucht vallen. De familie had regelmatig conflicten met de Amsterdammer sinds die een relatie had met de schoonmoeder. De familie maakte zich grote zorgen om het agressieve gedrag van de Amsterdammer en zijn vele drugsgebruik. Een week voor de zelfmoordpoging was er nog een ruzie geweest en had de familie de Amsterdammer hier op aangesproken. Dat de zorgen niet geheel onterecht waren, bleek een jaar later toen op 3 januari 2023 de Amsterdammer de woning in brand stak, terwijl de vrouw en een van haar zoons in huiswaren. De Amsterdammer is voor deze brandstichting veroordeeld tot 3 jaar celstraf en TBS met voorwaarden.

Uit de krant