Bewonersvereniging De RXL.
Bewonersvereniging De RXL. Foto: Bente van Katwijk

Wie verdient het Rode Lintje 2024?

Mensen

DIEMEN - Het bestuur en de fractie van GroenLinks Diemen hebben uit alle aanmeldingen voor het Rode Lintje een top-3 gekozen. Inwoners van Diemen kunnen tot en met donderdag 23 mei stemmen via een stemtool op de website van GroenLinks Diemen: www.groenlinksdiemen.nl. GroenLinks Diemen reikt het Rode Lintje in de laatste week van mei uit aan de kandidaat met de meeste stemmen.

Met het Rode Lintje waardeert GroenLinks Diemen mensen of organisaties die zich vrijwillig en met hart en ziel inzetten voor een ander in de Diemense samenleving.

GroenLinks Diemen heeft de volgende kandidaten uitgekozen: Pamela Giddings, Marianna Kok en Bewonersvereniging De RXL.

Pamela Giddings organiseert al tien jaar de Winkel van Sinkel en tal van sociale activiteiten voor bewoners van woon-zorgcentrum Berkenstede. Marianna Kok geeft al een paar jaar vrijwillig taalles aan Oekraïense kinderen en yogales aan de kinderen op basisschool Het Atelier. Bewonersvereniging De RXL zorgt voor gemeenschapszin in de studentenflats aan de Rode Kruislaan door tal van sociale, actieve en duurzame activiteiten te organiseren.

Pamela Giddings

Pamela, 57 jaar, is genomineerd door Luciënne Robijns, vrijwilligerscoördinator in woon-zorgcentrum Berkenstede. Luciënne ziet dat Pamela met haar team van vrijwilligers al tien jaar veel vrolijkheid, sociale contacten en liefde bij de bewoners brengt. Pamela is vrijwel dagelijks in Berkenstede, terwijl ze daarnaast ook nog vier dagen in de week bij het CBR werkt en oma is van drie kleinkinderen. Tien jaar geleden heeft Pamela in Berkenstede de Winkel van Sinkel opgericht. Haar moeder, die in Berkenstede woonde, heeft het lint doorgeknipt voor de opening. In het overvolle winkeltje kunnen bewoners voor een prikkie alles kopen: kleren in alle kleuren en maten, sieraden, spullen voor persoonlijke verzorging, boeken en spellen, zoetigheid, en nog veel meer. Pamela: “Mensen die hier wonen, komen vaak niet meer buiten. Voor hen voelt onze winkel als een uitje naar de Bijenkorf of Blokker. Maar belangrijker nog: mensen komen hier ook voor een gezellig praatje, om verhalen te vertellen of even samen te huilen.” Pamela is dankbaar dat zo veel bewoners uit Diemen spullen doneren en kopen. De opbrengst gebruikt Pamela om activiteiten te organiseren of wensen te laten uitkomen. Pamela: “Je kunt het zo gek niet verzinnen of we regelen het. We hebben een bingomiddag met de kinderburgemeester en de kinderraad gedaan, een ABBA- en aan Hazes-middag, en we hebben handmassages geregeld. Bij alle activiteiten worden de bewoners verwend met heerlijke hapjes en drankjes. We hebben zelfs een ‘sprookjeshuwelijk’ voor twee bewoners georganiseerd; dat is onvergetelijk.” Pamela over haar nominatie: “Ik doe dit samen met een vaste groep vrijwilligers: Marti, Riek, Sandra, Anita, Hanneke, Connie, Cindy en Marjolein. Dat ons werk wordt gewaardeerd met deze voordracht vinden wij hartstikke leuk.”

Marianna Kok

Marianna, 70 jaar, is voorgedragen voor het lintje door Jan Heijmans, directeur van basisschool Het Atelier. Hij is onder de indruk van de toewijding, liefde en vasthoudendheid waarmee Marianna Oekraïense kinderen de Nederlandse taal leert. Toen Marianna in 2019 met pensioen ging van haar werk bij bevolkingsonderzoek, wilde ze graag iets blijven doen voor anderen. Naast de intensieve mantelzorg die ze voor haar stiefmoeder en in mindere mate voor haar schoonouders heeft gedaan, is ze in 2022 begonnen met vrijwilligerswerk op
Het Atelier, de school van haar kleinkinderen. Zo geeft ze twee keer per week Nederlandse taalles aan Oekraïense kinderen. Marianna: “Ik heb nooit eerder lesgegeven aan kinderen, maar ik vind het heel leuk om te doen! Het is niet altijd makkelijk, maar doordat een van mijn eigen kinderen doof is, ben ik gewend om creatief te zijn en door te zetten.” Kort daarna is Marianna ook begonnen met yogalessen voor kinderen in groep 3/4. Marianna: “Toen Jan hoorde dat ik yogadocent ben, heeft hij me gevraagd of ik dat ook voor kinderen zou willen doen. Ik geniet ervan als ik zo’n groep eigenwijze kinderen een paar minuten in totale stilte naar een klankschaal kan laten luisteren. Mijn jongste kleinkind gaat volgend jaar naar groep 8. Zolang het kan, ga ik hier zeker mee door. Het houdt mij in beweging en jong van geest!” Marianna over haar nominatie: “Ik sta niet graag in de spotlights, maar het is een blijk van waardering dat Jan mij heeft voorgedragen. Het zou mooi zijn als deze aandacht ook anderen kan inspireren.”

Bewonersvereniging De RXL

De bewonersvereniging is voorgedragen door Tim Ruting, bewoner van een studentenflat aan de Rode Kruislaan. Hij wil de vele vrijwilligers in het zonnetje zetten die al jarenlang werken aan een leefbare en duurzame gemeenschap in de studentenflats aan de Rode Kruislaan. Sinds de bouw van de flats in de jaren 70 was er een bewonersvereniging actief, maar die is begin deze eeuw opgeheven. In 2011 heeft een groep studenten die aan de Rode Kruislaan woonde een nieuwe vereniging opgericht: De RXL. Bestuurslid Sanne van der Veer en bewoner Lynn Ruiter vertellen waarom deze club zo belangrijk is voor de bewoners: “Studenten wonen hier op een gang met zes anderen en iedereen heeft een eigen kamer. In elke gang is een gezamenlijke keuken, maar die wordt vaak weinig gebruikt. Bewoners kunnen zich daarom al gauw eenzaam voelen. Wij organiseren nu iedere drie maanden een etentje voor nieuwe bewoners, zodat ze meteen anderen leren kennen.” In de vereniging zijn ongeveer 35 studenten in allerlei commissies actief. Zo is er de tuintjescommissie die wekelijks met bewoners in de gezamenlijke moestuin werkt. Er is ook een commissie die de bewonersruimte onderhoudt en daar borrels, pubquizzen en spelletjesavonden organiseert. Sanne en Lynn: “We hebben ook de actiecommissie die regelmatig leuke uitjes regelt. Laatst gingen we met 20 bewoners naar de Keukenhof. Door De RXL krijgen studenten ook meer binding met Diemen, doordat we weleens een drankje doen bij House of Bird of gaan chillen in een parkje.” Bestuurslid Lisanne Castelijn over de nominatie van De RXL: “Wij vinden het bijzonder lief dat we genomineerd zijn en dat ons harde werken om verbinding te krijgen tussen bewoners gezien wordt.”

Marianna Kok.
Pamela Giddings.

Uit de krant