Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Veel Joodse inwoners maken zich zorgen over hun veiligheid

Politiek

DIEMEN - Veel Joodse inwoners van Diemen maken zich zorgen over hun veiligheid en die van hun familie. Dit werd duidelijk tijdens de thema-avond over antisemitisme die woensdagavond in Theater de Omval werd gehouden. De avond werd georganiseerd door de gemeente in samenwerking met een aantal inwoners van Diemen.

De bijeenkomst werd bezocht door zo’n zeventig belangstellenden, onder wie veel Joodse inwoners van Diemen. De terroristische aanval van Hamas in Israël op 7 oktober 2023 en de daaropvolgende acties van het Israëlische leger in Gaza hebben tot een enorme toename van antisemitisme en een verdeeldheid in de samenleving geleid.

Veel Joodse inwoners van Diemen voelen zich niet meer veilig en maken zich zorgen over de toekomst. Diverse aanwezigen in Theater de Omval gaven voorbeelden. Een vrouw vertelde dat haar dochter haar Davidster niet meer zichtbaar draagt, maar die onder haar kleding draagt. Een andere aanwezige vertelde dat zij blij is dat haar Joodse zoon met een niet-Joodse vrouw is getrouwd en dat haar kleinkinderen dus niet Joods zijn. Ook zijn er mensen die hun Mezouza, het houten deurkokertje, hebben weggehaald. Diverse aanwezigen vertelden dat zijn recent op straat zijn uitgescholden. Ook zijn zij mikpunt van antisemitisme op sociale media. 

De pro-Palestijnse betogingen die in diverse plaatsen van het land worden gehouden, en waarbij wordt gescandeerd: ‘From the river to the sea, Palestine will be free’, worden door veel Joodse inwoners van Diemen als antisemitisch en bedreigend ervaren. 

Een van de aanwezigen gaf aan dat het tijd wordt dat Joodse mensen in Nederland zelf het initiatief nemen en met bijvoorbeeld vijfduizend mensen naar Binnenhof in Den Haag gaan om aandacht voor antisemitisme te vragen.

Lees meer in het DiemerNieuws van donderdag 4 april. 

Uit de krant