Foto: Jan Ronday.
Foto: Jan Ronday.

Gemeentehuis in regenboogkleuren

Politiek

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog, wethouder Jeroen Klaasse en Pink Diemen hebben dinsdagavond de regenboogletters op het gemeentehuis van Diemen ontstoken. De letters 'gemeentehuis' op de gevel van het gemeentehuis waren voorheen blauw maar zijn nu uitgevoerd in de regenboogkleuren.

Veilig
Burgemeester Boog: "Diemen wil een gemeente zijn waarin alle inwoners geaccepteerd, veilig en zichtbaar kunnen zijn. Ongeacht huidskleur, afkomst of religie maar ook ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Met de uitvoering van de letters in regenboogkleuren maken we de ambitie van de gemeente zichtbaar om een LHBT+-vriendelijke gemeente te zijn. Natuurlijk zijn deze regenboogletters een symbool en gaat het uiteindelijk om de maatregelen die we treffen. Maar een dergelijke zichtbare uiting op de gevel van het gemeentehuis kan misschien wel leiden tot gesprek en bijdragen aan bewustwording en sociale acceptatie."

Maatregelen
Wethouder Klaasse: "Na de vaststelling van het LHBT+ beleid in december en de ondertekening van de regenboogverklaring door Diemen, afgelopen maart, kwam van verschillende kanten de vraag om, naast concrete maatregelen ter bevordering van de veiligheid, sociale acceptatie en zichtbaarheid van LHBT+'ers, ook te kijken naar een zichtbaar, symbolisch element in de openbare ruimte. Ons voorstel tot het aanpassen van de letters op het gemeentehuis werd door Pink Diemen met enthousiasme ontvangen. Daarnaast gaan we ook nog op zoek naar een mogelijke locatie voor een passende kunstuiting. Mooi dat we de letters hebben kunnen onthullen op de vooravond van IDAHOT Day, 17 mei, de Internationale Dag tegen homofobie, bifobie en transfobie."

Regenboogagenda
De komende jaren worden diverse maatregelen genomen om een impuls te geven aan de veiligheid, sociale acceptatie en zichtbaarheid van LHBT's en anderen, zoals mensen met een intersekse conditie. Vandaar de term LHBT+.

De koers die de gemeente de komende jaren wil varen is in december 2016 door de gemeenteraad vastgelegd in de Regenboogagenda Diemen. Daarin is ook afgesproken dat Diemen zich aansluit bij het netwerk van Regenboogsteden. De Regenboogsteden moeten de gezamenlijke doelstellingen vertalen in een concrete aanpak. Daar gaat de gemeente het komend jaar hard mee verder. De ambitie wordt uitgewerkt in een aantal concrete maatregelen. Ingezet wordt op een veilig klimaat in bijvoorbeeld zorginstellingen, bij sportverenigingen en scholen.

Uit de krant