Afbeelding

Gemeente trekt extra geld uit voor ondersteuning jeugd

Algemeen

DIEMEN - Het college van B en W heeft besloten een incidentele subsidie beschikbaar te stellen aan de huisartsenpraktijken in Diemen-Noord, Diemen-Zuid en in De Brede HOED. De subsidie is voor de continuering en uitbreiding van een pilot waarbij de praktijkondersteuners ingezet kunnen worden voor jeugd met lichte psychische problematiek.

Wethouder Ruud Grondel van Welzijn: "Sinds 2015 is de gemeente op grond van de Jeugdwet verantwoordelijk voor de hulp, zorg en ondersteuning aan kinderen, jongeren en hun ouders. Dat biedt ons de mogelijkheid om zaken anders aan te pakken; we geloven namelijk in integrale zorg, dichtbij en laagdrempelig op plaatsen waar jongeren en gezinnen vaak komen. Al enige tijd kunnen jeugdigen die lichte psychische klachten hebben door de huisarts verwezen worden naar een speciaal opgeleide praktijkondersteuner. De praktijkondersteuner gaat met de jongere in gesprek en kijkt wat er mogelijk en noodzakelijk is om tot een oplossing te komen. Het blijkt dat deze aanpak heel succesvol is. Tot nu toe werd dit aanbod betaald door de zorgverzekeraars; er is nu een landelijke discussie of de zorgverzekeraars of de gemeente dit moeten gaan betalen. Wij willen de uitkomst van die discussie niet afwachten: we vinden het belangrijk om deze bewezen, succesvolle aanpak te continueren en geven daarom deze subsidie. Door in een vroeg stadium passende ondersteuning te bieden, hopen we dat de problemen niet verergeren, waardoor mogelijk minder beroep moet worden gedaan op specialistische voorzieningen. Daarnaast kan de praktijkondersteuner de verbindende schakel worden tussen de huisartsenpraktijken en de aanbieders van advies en ondersteuning in De Brede HOED."

De huisarts is naast de jeugdgezondheidszorg, de school (bijvoorbeeld de leerkracht of de ouder-kindcoach) en de kinderopvang ook een plek waar jongeren of ouders makkelijk naartoe kunnen gaan met een hulpvraag. De pilot loopt tot eind van het jaar en wordt daarna geëvalueerd.

Uit de krant