De DiemerCross in 2023.
De DiemerCross in 2023. Foto: Trudy Kroese

DiemerCross wordt zondag gelopen in het Diemerbos

Sport

DIEMEN - De tiende editie van de DiemerCross wordt op zondag 11 februari gelopen in het Diemerbos.

De DiemerCross wordt georganiseerd door atletiekvereniging AV’ 23 in samenwerking met de gemeente Diemen, Scouting Diemen en Staatsbosbeheer.

De DiemerCross is een uitdaging voor de deelnemers. Het parcours is loodzwaar en elk jaar zijn er deelnemers die een of meerdere hardloopschoenen in de modder verliezen. Maar de hardloopwedstrijd is ook populair bij hardlopers, want zij zijn na afloop altijd blij dat zij de wedstrijd hebben voltooid. Dit jaar is het parcours wel iets makkelijker om schade aan het bos na de regen van de afgelopen tijd te voorkomen.

Programma

Er vinden zondag weer diverse wedstrijden plaats. Het programma: 11.15 uur: Cross voor kinderen tot en met acht jaar (750 meter); 11.30 uur: Jeugdcross voor kinderen tot en met 14 jaar (1450 meter); 12.00 uur: Stammercross, ook voor junioren tot en met 17 jaar (4500 meter); 12.00 uur: Veeneikcross, ook voor masters vanaf 35 jaar (9000 meter). Er is dit jaar ook een Stammercross non-binair. De inschrijving staat voor het eerst open voor non-binaire deelnemers. 

De DiemerCross is weer de finale van het Daarom Diemen Mokums Cross Circuit, waarvoor in januari nog de Boscross in het Amsterdamse Bos en de Gaasperplascross in Amsterdam-Zuidoost zijn gelopen.

Inschrijven

De voorinschrijving is tot en met 9 februari via inschrijven.nl. Op 11 februari is er van 10.00 uur tot een kwartier voor de start van de betreffende wedstrijd een na-inschrijving in de Blokhut van Scouting Diemen. Deelnemers kunnen zich ook dit jaar weer omkleden in de Blokhut. Daar zijn ook toiletten. Er deden vorig jaar 300 hardlopers mee aan de DiemerCross. Dat was een record.
Brassband De Neuteblazers uit Diemen zal voor de muziek zorgen. Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken en Guus Piërlot, voorzitter van Hondensport Vereniging Diemen, zullen voor elke hardloopwedstrijd het startschot lossen.

Uitdaging

Michiel Hatenboer, voormalig bestuurslid van AV ‘23, vertelt over de wedstrijd. “Het leuke van de DiemerCross is dat het zo’n mooie mix is van gezelligheid en natuur. De muziek van De Neuteblazers bij de start zorgt altijd voor extra sfeer. De modder is wel een uitdaging. Mijn zoon is een paar jaar geleden een schoen kwijtgeraakt, die hij nooit meer heeft teruggevonden. Hij liep toen meer dan de helft op een sok en een hardloopschoen door de rest van de modder.”

Medaille

Dankzij sponsor Daarom Diemen is er deze keer voor iedereen een medaille. Natuurlijk krijgen alle deelnemers ook weer een lekkere kop soep die wordt bereid door Scouting Diemen.
Meer informatie: https://diemercross.nl/.

Uit de krant