Afbeelding
Foto: Pixabay

Zaak tegen Dennis van E. wordt pas in 2024 inhoudelijk behandeld

Politie & justitie

DIEMEN Na vier jaar is nog steeds niet duidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling in de strafzaak tegen de 52-jarige Dennis van E. uit Diemen van start gaat. De man zit vast omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor het overlijden van zijn 32-jarige Braziliaanse vriendin en hun doodgeboren zoontje in oktober 2019.

Maandag was er bij de rechtbank Amsterdam de 19e inleidende zitting waarin de rechtbank opnieuw het verzoek van de verdediging afwees om de voorlopige hechtenis van Van E. op te heffen. Tijdens de zitting raakte de rechtbank geïrriteerd door het opheffingsverzoek van de advocaat die vond dat bij vier jaar voorarrest een ijkpunt was bereikt. “Het uitgangspunt is de onschuld presumptie: mijn cliënt zegt onschuldig te zijn”, aldus de raadsman die opheffing dan wel schorsing van de voorlopige hechtenis op zijn plaats vond. Daar stak de rechtbank een stokje voor. 

Dat Van E. zo lang in voorarrest zit, is volgens haar geheel te wijten aan de Diemenaar zelf. Zowel in mei vorig jaar, als in juli van dit jaar waren er vier dagen gereserveerd om de zaak inhoudelijk te behandelen, maar in beide gevallen was het de verdediging die op het allerlaatste moment vroeg om aanhouding. In 2022 omdat zij nog nieuwe onderzoekswensen indiende. In juli van dit jaar, omdat Van E. om onduidelijke redenen van advocaat was gewisseld. Zijn nieuwe advocaat krijgt tot november de tijd om het dossier grondig te bestuderen, dan zal er op 21 december opnieuw een inleidende zitting zijn en wordt hopelijk volgend jaar februari de zaak inhoudelijk behandeld. Daarvoor zullen vier dagen worden uitgetrokken, omdat de Diemenaar heeft aangekondigd ook zelf het woord te willen voeren. Hij denkt minimaal vier uur nodig te hebben om zijn kant van het verhaal te vertellen, want volgens Van E. zijn de beschuldigingen tegen hem onterecht.

De Diemenaar wordt verdacht van moord op zijn ongeboren kind van nog geen 37 weken oud en van gedwongen abortus met de dood tot gevolg op zijn Braziliaanse vriendin Patricia Oliveira dos Santos. Het drama voltrok zich op 18 oktober 2019 in een woning aan de Diemense Martin LutherKinglaan waar Van E. toentertijd woonde. Zijn hoogzwangere vriendin Patricia was een maand eerder uit Brazilië naar Diemen overgevlogen om in het bijzijn van haar Diemense vriend te bevallen. Op 18 oktober zou Van E. zijn toen 8 maanden zwangere vriendin in zijn flat aan de Martin Luther Kinglaan gedwongen hebben abortuspillen, alcohol en drugs in te nemen om zodoende een abortus op te wekken. Toen de vrouw beviel en enorm veel bloed verloor vanwege een gescheurde baarmoeder, weigerde Van E. medische hulp in te schakelen. Patricia bloedde dood en hun zoontje werd doodgeboren.

Van E. werd opgepakt en vertelde dat zijn vriendin zelf de abortuspillen had ingenomen, omdat zij liever een meisje wilde dan een jongen. Maar volgens het OM was het juist andersom en zou de verdachte een dochter wensen en geen zoon. Dit zou ook de reden zijn geweest om de vrouw tot abortus te dwingen. De strafzaak gaat op 21 december verder.

Uit de krant