Afbeelding
Foto: DiemerNieuws

Nadruk op antidiscriminatie voor een inclusieve toekomst

Politiek

DIEMEN - De gemeenteraad heeft donderdag de Herijking Diversiteitsnota vastgesteld. De gemeenteraad nam tevens een motie aan om het budget voor Diemen Divers en Inclusief te verdubbelen.

De gemeente Diemen werkt al jaren aan een inclusief Diemen waar iedereen zichzelf kan zijn, niemand aan de kant staat en niemand zich buitengesloten voelt. Hoe de gemeente dat doet is vastgelegd in het beleidsplan ‘Diemen Divers en Inclusief’. 

Het beleidsplan is nu bijgewerkt en uitgebreid met het thema antidiscriminatie. Zo sluit het beter aan bij de ontwikkelingen en uitdagingen van nu. De gemeente gaat nog actiever werken aan het voorkomen en bestrijden van discriminatie. Dat doet de gemeente niet alleen. Daarvoor werkt de gemeente samen met organisaties en inwoners in Diemen.

Discriminatie is verboden, strafbaar en ontoelaatbaar. De gemeente Diemen wil zich nog actiever inzetten om discriminatie te voorkomen en bestrijden. Dat doet de gemeente door preventie en empowerment: het aanmoedigen en ondersteunen van inwoners om op te komen voor hun eigen rechten. De gemeente werkt daarvoor samen met verschillende betrokken organisaties, experts en inwoners. Samen vormen die het diversiteitsnetwerk. Met hen werkt de gemeente aan een verbonden gemeenschap waarin diversiteit als feit wordt omarmd en discriminatie, in welke vorm dan ook, geen plaats heeft. Wederzijds begrip en sociale veiligheid vormen hiervoor de basis.

Wethouder Matthijs van den Berg van diversiteit en inclusie: “Dit onderwerp raakt ons allemaal. Ik ben dan ook blij met de steun van de hele gemeenteraad voor het beleidsplan en de uitbreiding met het thema antidiscriminatie. Dat de raad daarvoor ook meer budget beschikbaar wil stellen, voel ik als extra steun. Helaas is actief beleid tegen discriminatie nodig. De afgelopen jaren hebben we meer signalen van verharding en polarisatie ontvangen vanuit de Diemense gemeenschap. We zien geweld en haat tegen mensen, die anders (dan de norm) zijn, toenemen in Nederland. Vooral minderheden worden hierdoor geraakt. De angst voor elkaar, maar ook om gediscrimineerd te worden, lijkt te groeien. Iedereen heeft wel eens het gevoel gehad buitengesloten te zijn, er niet bij te mogen horen of niet te mogen praten. Het is belangrijk om met elkaar te blijven praten en te delen waar je tegenaan loopt, want dan maak je verbinding met elkaar. Ik ben trots op alle inwoners die activiteiten organiseren om dat te doen.”

Donderdag 25 april 2024 stelde de gemeenteraad de Herijking Diemen Divers en Inclusief 2024 vast. De herijking is een voortzetting van het beleidsplan Diemen Divers en Inclusief 2020-2022. De herijking vormt zowel een terugblik op het beleid van de afgelopen jaren als de volgende stap richting een inclusiever Diemen.

Motie

De gemeenteraad besloot donderdag tevens om het bestaande budget voor Diemen Divers en Inclusief van € 25.000 te verdubbelen naar € 50.000 en dit te verwerken in de Kadernota.

De gemeenteraad nam donderdag unaniem een motie aan van de fracties van de Ouderenpartij Diemen en de VVD. De motie werd mede ondertekend door de fracties van de Onafhankelijke Partij Diemen en GroenLinks.

Uit de krant