Afbeelding

Thuiszorgmedewerkers krijgen training brandveiligheid en inbraakpreventie

Zorg

DIEMEN - Wat kun je doen om brand te voorkomen en hoeveel tijd heb je nou om het huis te verlaten als er toch brand uitbreekt? Dat, en nog veel meer, leerden de medewerkers van het Algemeen Thuiszorgbureau (ATZB) vorige week in de brandweerkazerne van Diemen.

Ruim 25 medewerkers kregen een training over brandveiligheid en inbraakpreventie.

Als huishoudelijke hulpen komen zij thuis bij mensen op leeftijd of met een beperking en in de training leerden de medewerkers om onveilige en brandgevaarlijke situaties te signaleren en hoe zij hun cliënten daarop kunnen attenderen en advies geven over welke maatregelen ze zelf kunnen nemen.

"We hebben onder meer geleerd hoe en waar rookmelders het beste geplaatst kunnen worden en dat je maar twee of drie minuten de tijd hebt om het huis te verlaten als er brand uitbreekt. Ook kunnen we cliënten wijzen op obstakels die in de weg staan als je door een huis vol rook naar buiten moet, zoals een fiets in de gang. Het was heel informatief", aldus één van de deelnemers.

Het ging vorige week ook over inbraakpreventie. Vooral oudere mensen zijn nogal eens het slachtoffer van babbeltrucs en ook die kwamen aan de orde. "Wij hebben stickers mee gekregen die we bij mensen thuis kunnen ophangen met daarop allerlei adviezen voor als er iemand aan de deur staat en ze het niet vertrouwen. Collega's vertelden vrijdag dat ze die stickers bij sommige cliënten meteen al hebben opgehangen."

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief