Het centraal stembureau.
Het centraal stembureau. Foto: Gemeente Diemen

Definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen

Politiek

DIEMEN - Het centraal stembureau van de gemeente heeft vrijdagochtend de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt.

De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen wijkt wat betreft de zetelverdeling niet af van de voorlopige uitslag die woensdagavond in het gemeentehuis door burgemeester Erik Boog werd bekendgemaakt.

GroenLinks is met vijf zetels de grootste partij in de gemeenteraad. D66 heeft vier zetels, de VVD en de PvdA hebben beide drie zetels. Leefbaar Diemen en de Ouderenpartij Diemen behaalden elk twee zetels. Het CDA en nieuwkomer Ons Diemen hebben elk één zetel.

De Partij van de Ouderen haalde geen zetel.

Het opkomstpercentage was 50, 52. Er zijn 11.011 stemmen uitgebracht. De kiesdeler is 524,3.

D66

Twee leden van D66 die volgens de voorlopige uitslag geen zetel in de gemeenteraad leken te hebben bemachtigd zijn op basis van voorkeurstemmen in de gemeenteraad gekozen: Jeannette Pietersen (vijfde op de kandidatenlijst) en Rick Poelwijk (zesde op de kandidatenlijst). Dit heeft tot gevolg dat Herman Berkhout en Francus Simonetti (respectievelijk nummer drie en vier op de kandidatenlijst van D66) niet in de gemeenteraad zijn gekozen.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief