Het was gezellig tijdens de reünie.
Het was gezellig tijdens de reünie. Foto: Fotografie: www.hjvisuals.nl - Joop Schor

Reünie Diemense jeugd 1975-1985 is succes

Mensen

DIEMEN - In Café ‘t Pandje is vrijdagavond een reünie gehouden van mensen die in periode van 1975 tot en met 1985 hun jeugd in Diemen hebben doorgebracht. Er waren ongeveer tachtig bezoekers aanwezig.

De bijeenkomst werd vooral bezocht door mensen die lid zijn van de Facebookgroep Diemen Jeugd Jaren 75/85. De Facebookgroep bestaat een jaar of vijf en heeft ruim zeshonderd leden.

De Facebookgroep Diemer Jeugdjaren 75/85 is vooral voor oudere inwoners van Diemen of mensen die hier in de jaren zeventig en tachtig hebben gewoond leuk om te bezoeken. De groep bevat veel foto’s vanuit het verleden, van onder meer klassen van de toenmalige basisscholen in Diemen, gebeurtenissen in Diemen, sportverenigingen en het uitgaansleven van vroeger. 

Er zijn ook veel foto’s te zien van jongeren die in het verleden jongerencentrum Stennis bezochten en zich vermaakten in Café ‘t Straatje in de Burgemeester Bickerstraat, Café ‘t Pandje aan de Ouddiemerlaan en de koffieshop van Joop Grevenstuk, die vroeger in winkelcentrum Diemerplein was gevestigd.

Eerder vond er een reünie plaats in Elsa’s Café aan de Middenweg in Amsterdam. Dit keer was er gekozen voor Café ‘t Pandje. Herman Beijnes was voordat hij in 1985 Café ‘t Pandje startte enige tijd eigenaar van Café ‘t Straatje.

De reünie werd georganiseerd door Marianne Vedder, Mildred Krikke, Piet de Graaff en Loekie Tertaas. Marianne Vedder: “Leden van de Facebookgroep Diemen Jeugd Jaren 75/85 konden zich van tevoren aanmelden voor de reünie. Maar we zijn ook actief op zoek gegaan naar mensen die wij van vroeger kennen, maar die niet op Facebook actief zijn.”

De bezoekers van de reünie waren vooral mensen van in de vijftig, zestig en zeventig jaar. Sommige bezoekers hadden elkaar lang niet gezien en moesten even goed kijken wie er voor ze stond. De sfeer tijdens de reünie was gezellig. Er werden herinneringen opgehaald en er werd veel gelachen. En net als tijdens vrijwel elke reünie werd er al heel snel weer op een vertrouwde manier met andere bezoekers gesproken. Alsof ze elkaar een dag eerder nog hadden gezien. Opvallend is dat een flink deel van de bezoekers van de reünie nog steeds in Diemen woont.

Diemen was in de jaren zeventig en tachtig een heel andere plaats dan tegenwoordig. Er woonden veel minder mensen in het dorp en wijken als Plantage de Sniep en Holland Park bestonden nog niet. Sv Diemen speelde toen nog op Sportpark Spoorzicht, achter het NS-station in het centrum van Diemen. De jeugd van Diemen bezocht toen ook al de lokale horeca zoals t Straatje, ‘t Pandje en De Herberg. Ook waren er feesten in de voormalige kantine van sv Diemen en de brandweerkazerne. Veel jongeren gingen in die periode ook naar jongerencentrum Stennis. Dat lag op een plek waar nu het eerste deel van Diemen-Noord begint. In Stennis traden onder meer Herman Brood, Doe Maar en De Dijk op.

Marianne Vedder reageert namens de organisatie van de reünie: “Het was een groot succes. Er waren mensen die elkaar soms niet herkenden en elkaar soms 40 jaar niet gezien hadden. Er werden ‘leuke en goede oude tijden’ herbeleefd. Iedereen was enthousiast en vond het leuk. Voor sommigen was het te kort en er werd geopperd om dit nog eens te organiseren. Gewoon lekker een drankje doen en verhalen ophalen over de tijd dat we nog de jeugd in Diemen waren. En dat doel hebben we vrijdag wel bereikt. We willen eigenaar Daniel en het personeel van Café ‘t Pandje bedanken. Zij hebben meegewerkt aan het succes van de reünie.”

Bezoekers vermaakten zich uitstekend.

Uit de krant