Afbeelding
Foto: Pixabay

Celstraf en taakstraf geëist tegen Diemenaar die verdacht wordt van vervoeren van 900 gram cocaïne

Politie & Justitie

DIEMEN - Tegen een 19-jarige Diemenaar is een celstraf van 90 dagen waarvan 76 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur geëist. De man wordt verdacht van het vervoeren van ruim 900 gram cocaïne. Drugs die de politie op 21 januari van dit jaar aantrof in de geleende auto waarin de Diemenaar reed.

Tijdens een verkeerscontrole die zondagavond, maande de politie de Diemenaar te stoppen bijeen tankstation aan de Diemerpolderweg. Terwijl zijn rijbewijs en het kentekennummer werden gecontroleerd, liep een van de agenten een rondje om de auto. Op de achterbank zag de agent een verdacht pakje liggen. Het bleek een geseald pakket met 917 gram cocaïne met een straatwaarde van rond de € 50.000,--. Toen de Diemenaar met de vondst werd geconfronteerd zei hij van niets te weten. De autowas van de buurjongen, hij had hem geleend om die avond naar een vriend in Almere te gaan. Het was donker en hij had niet gezien dat er iets op de achterbank lag. 

Naar aanleiding van de vondst besloot de politie de woning waar de man met zijn familie woont te doorzoeken. In een ladekast op zolder vond zij een zakje met ‘verdacht wit poeder’ en in een van de kamers van het huis een blender met cocaïnesporen. Ook van die spullen was de Diemenaar niet op de hoogte. 

Tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak dinsdag vertelde hij dat de woning door meerdere familieleden werd gebruikt en dat de spullen ook niet in zijn slaapkamer waren aangetroffen maar elders in de woning. De officier van justitie noemde de omstandigheden verdacht en volgens haar droegen die bij aan het bewijs dat de Diemenaar betrokken was bij het vervoer van de ruim 900 gram coke. 

De advocaat van de verdachte was het daar niet mee eens. Hij hield de rechtbank voor dat het OM niet zomaar kan zeggen: ‘Kip ik heb je, jij bent de eigenaar van de drugs’. De raadsman wees op de verklaring van de eigenaar van de auto dat hij de auto aan heel veel jongens in de buurt uitleende. Daarnaast was het donker op het tijdstip waarop zijn cliënt de auto leende en waren er geen sporen van de Diemenaar op het drugspakket aangetroffen. “Ik snap dat het vragen oproept en dat het verdacht is. Maar het overtuigende bewijs ontbreekt”, aldus de raadsman die concludeerde dat zijn cliënt vrijgesproken moet worden.

Of de rechtbank dat ook vindt, wordt over twee weken duidelijk. Dan doet zij uitspraak.

Uit de krant