Afbeelding
Foto: Pixabay

Loop nooit met joint van Muiden naar DIemen

Politiek

DIEMEN Het opsteken van een joint op straat mag in Muiden wel, maar in Diemen niet. Diemen is een van de 218 gemeenten waar een algeheel verbod op drugsgebruik voor de publieke ruimte geldt. Buurgemeente Gooise Meren (Muiden) is een van de gemeenten waar dat niet geldt.

Wie met een joint in de hand rond de Maxis wandelt moet dus oppassen, want vanaf de gemeentegrens kan dat een boete van 95 euro opleveren. Op het openbaar gebruik van harddrugs staat in gemeenten met een gebruiksverbod een boete van 380 euro. Dan moet er wel een opsporingsambtenaar staan die erop let - en dat komt zelden tot nooit voor. 

Toename
Uit inventarisatie door de NOS blijkt dat steeds meer gemeenten een verbod op druggebruik opnemen. Opmerkelijk is dat ze daardoor strenger zijn dan de landelijke overheid. De Opiumwet stelt alleen de handel en productie van soft- en harddrugs strafbaar, niet het gebruik. 

Specifiek
In onze regio verbieden ook Ouder-Amstel, Weesp en Wijdemeren blowen in het park en ander drugsgebruik op straat en in openbare gebouwen. In Amsterdam geldt geen algeheel verbod, maar specifieke gebiedsverboden op plekken waar drugsgebruik tot overlast leidde. Volgens deskundigen is dat beter, zo meldt de NOS.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief