Afbeelding
Foto: Politie Diemen/Ouder-Amstel.

Tien jaar cel geëist tegen verkrachter die slachtoffer in Diemen achterliet

Politie

Diemen - De officier van justitie heeft donderdag tien jaar cel geëist tegen een 45-jarige man uit Nieuwkoop wegens het meermalen verkrachten, het beroven van de vrijheid en afpersen van een vrouw uit Breukelen.

Nadat zich op de ochtend van 15 maart een horrorscenario van drie uur had afgespeeld liet de man het slachtoffer van middelbare leeftijd gekneveld achter langs het spoor aan de Muiderstraatweg in Diemen. "De verdachte is een doodgewone man met een gezin, een mooi huis en een goed inkomen. Dat maakt de gruwelijkheid van zijn daden nog onbegrijpelijker", zei de officier van justitie.

Neppistool

De vrouw was die ochtend op weg naar haar werk toen ze over de Westkanaaldijk in Breukelen reed. Haar belager kwam haar met de auto tegemoet, draaide om en volgde haar. Toen ze stopte om een tegenligger voorbij te laten gaan, kwam de man naar haar auto. "Ik dacht dat hij de weg kwam vragen", aldus de vrouw. De man stapte echter in haar auto, toonde een neppistool en dirigeerde haar naar de Bosdijk, vlak bij zijn toenmalige woonplaats Nieuwer ter Aa. Onderweg vroeg hij haar pinpas en pincode. Aangekomen op de Bosdijk bond hij haar handen vast en verkrachtte haar. Daarop kreeg ze een deken over haar hoofd en moest ze op de achterbank plaatsnemen.

Trailer

Hij reed terug om zijn eigen auto te halen. Vervolgens moest het slachtoffer in de achterbak gaan liggen en werd de rit vervolgd naar de Woerdense Overlaat. Daar stond een trailer die de man een paar maanden eerder had gekocht om deze om te bouwen tot camper. Opnieuw verkrachtte hij de vrouw die tijdens haar verklaring vertelde dat zij meerdere malen bang was geweest te worden gedood. Daarop reed hij nog een uur met de vrouw rond. De rit eindigde bij de Muiderstraatweg in Diemen waar hij de vrouw achterliet. Een medewerkster van een hondenuitlaatservice trof ruim een kwartier later het totaal ontredderde slachtoffer in shock aan.

Verklaring

De politie kwam snel bij de man uit Nieuwer ter Aa uit. Opmerkelijk was dat hij meteen alles bekende en een uitgebreide verklaring aflegde, nagenoeg identiek aan het verhaal dat het slachtoffer had afgelegd. Voor de rechtbank vertelde de man echter dat hij zich van de hele periode en de gebeurtenissen niets meer kon herinneren. Waarom hij het gedaan is voor hem een mysterie. Tijdens de zitting was hij zeer onderkoeld. Alleen tijdens het laatste woord liet hij zijn emotie zien. Hij denkt dat zijn gedrag een medische oorzaak heeft. "Psychisch ben ik gezond dus het moet iets lichamelijks zijn. Meerdere onderzoeken hebben echter niets uitgewezen."

Piloot

De man is piloot en zat al enige maanden ziek thuis. Hij zou een paar dagen na de bewuste 15e maart een medische keuring moeten ondergaan waarna hij weer aan het werk zou gaan. Wel miste hij de spanning van zijn werk. In een telefoongesprek met zijn broer had hij gezegd wel een gewapende overval te willen plegen.

Het openbaar ministerie denkt dat de man een vooropgezet plan had. Dat zou blijken uit de aanschaf van het neppistool, de trailer en de vele plekken waar hij met zijn slachtoffer is geweest. Maar de meest prangende vraag waarom de man deze huiveringwekkende feiten heeft gepleegd bleef tijdens de zitting onbeantwoord.

De rechtbank doet op 22 november uitspraak.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief