Afbeelding
Foto: Gerrit Alink

Park in Holland Park gaat Thérèse Schwartzepark heten

Natuur en Milieu

DIEMEN - Het nieuwe park in de wijk Holland Park gaat het Thérèse Schwartzepark heten. Dat heeft een jury van de gemeente Diemen besloten. De jury koos de naam uit de inzendingen van inwoners die via een prijsvraag naamsuggesties konden doen. 

Voor de nu gekozen naam waren twee inzendingen. De inzenders ervan, Carlijn Renders en Denise Papavoine-Koot, kregen beiden als prijs lokaal te besteden waardebonnen ter waarde van 250 euro overhandigd door burgemeester en juryvoorzitter Erik Boog. 

Burgemeester Boog: “Het was een moeilijke klus om een naam uit te kiezen. De prijsvraag leverde namelijk bijna 700 inzendingen op. Heel fijn om te zien dat zoveel inwoners betrokken zijn bij de ontwikkeling van Diemen. Het is een bijkomend toeval dat de winnaars allebei in Holland Park wonen.”

De jury heeft bij haar keuze vooral gelet op een herkenbare naam, die past bij de overige straatnamen in Holland Park en kwam zo uit op het Thérèse Schwartzepark. Thérèse Schwartze leefde van 1851 tot 1918 en was een bekende portretschilder. Ze kan worden beschouwd als de meest succesvolle vrouwelijke Nederlandse kunstenaar van haar tijd. Ook in het buitenland was zij bekend. Haar werk is in vele grote musea, zoals het Rijksmuseum, te bewonderen. 

Juryvoorzitter Boog: “De gekozen naam sluit goed aan op de straatnamen in Holland Park. Die zijn vernoemd naar bekende Nederlandse kunstenaars, architecten en schrijvers. Aangezien de meeste straatnamen naar mannen zijn vernoemd, vonden we het passend dat het park naar een vrouwelijke Nederlandse kunstenares vernoemd zou worden. Bovendien sluit haar internationale uitstraling goed aan bij het internationale karakter van Holland Park en haar bewoners.” 

In het voorjaar van 2023 zal met een speciale activiteit stil worden gestaan bij de naamgeving van het nieuwe park in de wijk Holland Park.

Uit de krant