Koninklijke onderscheiding voor Marianne van Staa

  Mensen

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog van Diemen heeft mevrouw Marianne van Staa koninklijk onderscheiden tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Dit gebeurde donderdag 23 november tijdens het jubileumsymposium 30 jaar Steunpunt Seksueel Geweld in Amsterdam. Marianne van Staa is de oprichtster van dit steunpunt en geeft er al 30 jaar leiding aan.

Samenwerken

Marianne van Staa is haar tijd altijd ver vooruit geweest. Seksueel geweld is een complexe problematiek waar de meeste mensen het liefst van wegkijken. Marianne van Staa heeft altijd onverschrokken het initiatief genomen om goede zorg en opvang voor slachtoffers te realiseren, waarbij ze ook oog heeft voor andere betrokkenen. Ze is in staat (geweest) diverse instanties en instellingen met elkaar te laten samenwerken, vanuit haar visie dat seksueel geweld alleen afdoende aangepakt kan worden vanuit multidisciplinaire en intersectorale samenwerking.

Projecten

Volgens ingewijden heeft Marianne van Staa een niet meer weg te denken plek in de stad veroverd. Ze is bij vele zaken casemanager geweest én heeft ook een essentiële rol gespeeld bij onder andere de Amsterdamse zedenzaak. Marianne van Staa ontvangt de koninklijke onderscheiding dan ook vanwege haar uitzonderlijke betekenis voor de regio Amsterdam-Amstelland en de GGD Amsterdam. Een aantal projecten zijn mede door haar een succes geworden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het Twee of Meersporen Team.

Hulp en voorlichting

Een team dat bestaat uit ketenpartners met expertise op het gebied van seksueel misbruik van kinderen. Een ander voorbeeld is het Scenario Zedenzaken en Maatschappelijke Onrust. Doel van het scenario: snel op gang brengen van hulp en voorlichting voor kinderen, volwassenen die (vermoedelijk) het slachtoffer van seksueel misbruik op een school, in een instelling of vereniging zijn geweest. Deze aanpak is door verschillende veiligheidsregio's overgenomen.

Burgemeester Erik Boog: "Marianne is een strategisch denkende en handelende vakvrouw. Iemand die het verschil maakt. Vanwege haar inzet, betrokkenheid en grote bevlogenheid is zij een voorbeeld voor ons allemaal."

Meer berichten