Afscheid van een levensgenieter

  Mensen

DIEMEN - 'Je leeft niet één keer. Maar je leeft elke dag', was het motto van Marco Touw. De inwoner van Diemen overleed vorige week donderdag op 50-jarige leeftijd. Hij was al lange tijd ziek.

Marco Touw was een levensgenieter pur sang. In april van 2015 kreeg hij te horen dat hij darmkanker had. Marco besloot zijn ervaringen te delen via Facebook. 'Bloed in je poep is niet goed', was de eerste regel van het eerste bericht dat hij op Facebook over zijn ziekte schreef.

Hij vertelde over het verloop van zijn ziekte, de behandeling in diverse ziekenhuizen en zijn hoop op volledig herstel. Maar hij schreef in de berichten op Facebook ook over de leuke dingen in het leven die hij meemaakte met zijn vrouw Lilian, zonen Nigel (21) en Bryce (17) en vrienden en kennissen.

Positief
Zijn bijdragen op Facebook waren mooi, met veel humor en de nodige zelfspot geschreven. Marco trapte niet in de val van zelfmedelijden, maar keek vooral positief naar de toekomst en genoot van het leven, ook van de kleine dingen.
Er kwamen enorm veel reacties op de berichten van Marco, ook van mensen die hem slechts sporadisch kenden, al heel lang niet meer hadden gezien of zelfs helemaal nooit hadden ontmoet. Zijn berichten op Facebook maakten het voor velen ook een stuk makkelijker om met Marco te praten als zij hem tegenkwamen. Je hoefde er niet omheen te draaien, want hij had zijn ziekte bespreekbaar gemaakt. Marco werd in Amsterdam-Oost geboren en groeide op in de Watergraafsmeer. In 1991 ging hij bij zijn latere vrouw Lilian in haar woning in Diemen wonen. "Maar Marco had al familie in Diemen wonen en kende daardoor al veel mensen in het dorp", vertelt Lilian.

Nielsen
Marco werkte bijna achtentwintig jaar bij de firma Nielsen Nederland in Diemen. Werken stond bij hem niet op de eerste plaats. Hij wist dat er meer in het leven is. Hij deed graag dingen met zijn gezin, stond aan de lijn als zijn zoons moesten voetballen, voetbalde in het verleden bij SC Oriënt, later in een vriendenteam bij SV Diemen en tenniste bij ATVD. Ook nadat hij met voetbal en tennis was gestopt, was hij bij beide clubs nog vaak te vinden. Marco genoot ook intens van de vakanties die hij met zijn gezin beleefde. Zijn favoriete vakantiebestemming was de plaats Naples in de Amerikaanse staat Florida.

Ook ging hij graag naar de horecazaken in vooral Diemen en Amsterdam. Daar ontmoette hij zijn vrienden en kennissen. Marco legde makkelijk contact. Hij was vaak nadrukkelijk aanwezig en dat er weleens mensen waren die dat niet altijd even leuk vonden maakte hem niets uit. Hij besefte dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken. Hij zorgde dikwijls voor sfeer. Tijdens een nieuwjaarsreceptie van SV Diemen pakte hij de microfoon en zette de voetbalklassieker 'You never walk alone' in. En ook in de kroeg pakte hij graag de microfoon.

Marco bleef positief en rekende er lange tijd op dat hij zou genezen. Maar eind vorig jaar bleek dat dit niet het geval was. Vorige week donderdag overleed hij. Marco had gelijk: 'Je leeft niet één keer. Maar je leeft elke dag.'

Meer berichten