'Dit gedicht is voor het verzet, zodat ze nog eens in het zonnetje worden gezet' | DiemerNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225648&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Amira Habi: '...doe dan je ogen dicht en denk aan de mensen die hebben gevochten voor wat wij nu hebben. VRIJHEID!'
Amira Habi: '...doe dan je ogen dicht en denk aan de mensen die hebben gevochten voor wat wij nu hebben. VRIJHEID!' (Foto: Trudy Kroese)

'Dit gedicht is voor het verzet, zodat ze nog eens in het zonnetje worden gezet'

  Historie

DIEMEN - Het is al jaren een traditie in Diemen: kinderen van de hoogste groepen van de Diemense basisscholen schrijven gedichten en verhalen rond het thema van de 4 en 5 meiviering. Mooi, hoe deze kinderen wat zo lang geleden gebeurde verwoorden en verbinden aan het nu.

De gedichten zijn nog tot half mei voor iedereen te lezen in de jeugdhoek in de bibliotheek en een jury, met daarin dit jaar ook kinderburgemeester Nilaya Holwijn, heeft daaruit een keuze gemaakt. De makers van deze gedichten en verhalen lazen ze voor tijdens de herdenking op 4 mei in het gemeentehuis.

Zo las Amira Habi van de Sint-Petrusschool vlak voor de kranslegging en twee minuten stilte op het plein haar gedicht voor:

Vrijheid
Vrijheid, dat woord is heel normaal in Nederland, maar in veel landen kennen kleine kinderen dat woord niet, bijvoorbeeld in Afghanistan, Palestina, China, Noord-Korea en Syrië. Zij kennen niet de vrijheid die wij hier in Nederland kennen. In Syrië is al jaren oorlog, daar wordt heel veel gebombardeerd. In Noord-Korea mag je absoluut niks lelijks over de leider zeggen.
Zo kun je wel alles zeggen over die landen, maar dat ga ik niet doen. Ik ben hier gekomen om alle mensen uit Diemen te zeggen: heb respect voor de mensen die voor onze vrijheid hebben gevochten.
En dan vandaag, 4 mei 2018, gaan wij die mensen herdenken in 2 minuten stilte en waarderen we vrijheid.
En als je dat dan doet, doe dan je ogen dicht en denk aan de mensen die hebben gevochten voor wat wij nu hebben. VRIJHEID!

Alle gedichten en verhalen die op 4 mei bij de herdenking werden voorgelezen, zijn te lezen in het DiemerNieuws van 9 mei 2018.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225648&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225650&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>