Afbeelding

Biertje? Mag ik je polsbandje even zien?

Kunst & cultuur

DIEMEN - Jongeren dienen minimaal 18 jaar te zijn om alcohol te mogen kopen. De leden van de Diemer Festijn Crew zijn daar ook dit jaar scherp op. Maar hoe weten zij nou of zij dat alcoholische drankje ook mogen schenken aan de jongeman of jonge dame aan de andere kant van de bar?

Het is voor de leden van de crew die bardiensten draaien niet altijd makkelijk om in te schatten of de jongeman of jongedame die een glas bier of wijn bestelt inderdaad 18 jaar is. Om alle twijfel weg te nemen wordt er gewerkt met polsbandjes. Jongeren die denken dat zij aan de bar vragen over hun leeftijd kunnen verwachten halen daarom bij de crew een polsbandje op. Uiteraard dient een geldig legitimatiebewijs te worden getoond.

Dinsdagavond was de feesttent nog gesloten, maar het was mogelijk om tussen 19.00 en 21.00 uur een polsbandje te halen. De eerste die langskwam was een dame van 21 jaar. Zij toonde haar identiteitsbewijs en kreeg een bandje om haar pols geschoven. Kort daarna arriveerden er een jongeman en -dame van respectievelijk 22 en 20 jaar. Ook zij vertrokken even later met een polsbandje.

"We hanteren de leeftijdsgrens strikt", aldus een lid van de crew. "Als hier iemand komt die morgen pas 18 jaar wordt dan krijg hij of zij vandaag nog geen polsbandje. Het polsbandje krijg je pas vanaf de dag dat je 18 jaar bent geworden."

Jongeren die nog geen polsbandje hebben kunnen tijdens het Diemer Festijn terecht in de feesttent. De kraam waar de polsbandjes worden uitgereikt staat naast de plek waar de munten worden verkocht.

Uit de krant