Afbeelding
Foto: JPFieringFOTOGRAFIE

66 woningen in Buitenlust opgeknapt en verduurzaamd

Buurt & wijk

DIEMEN - In de wijk Buitenlust in Diemen heeft Van Wijnen een renovatieproject van woningcorporatie Rochdale afgerond. 66 eengezinswoningen (17 vrije sector huur en 49 sociale huur) zijn flink opgeknapt. 

De werkzaamheden bestonden uit divers onderhoudswerk, inclusief tal van verduurzamingsmaatregelen. Mede dankzij de goede samenwerking met de bewoners is er een mooi resultaat behaald. De oplevering is gisteren feestelijk gevierd. Medewerkers van Rochdale en Van Wijnen Amsterdam zijn langs de deuren gegaan om de bewoners een attentie aan te bieden.

Het is inmiddels staand beleid bij Rochdale om bij regulier onderhoudswerk de woningen meteen een verduurzamingsslag te geven. Dat is uit kostenoverwegingen efficiënter dan planmatig onderhoud en verduurzaming los van elkaar aan te pakken. Ook wordt hiermee de overlast voor de bewoners beperkt.

Bij de woningen in Buitenlust bestond het onderhoud uit renoveren van het metselwerk, aanbrengen van nieuwe dakpannen en vervangen van dakramen. De huizen werden verduurzaamd met dakisolatie, vloer/bodemisolatie, extra isoleren van spouwmuren, installeren van zonnepanelen en het aanbrengen van een vraaggestuurde mechanische ventilatie. Ook is de kierdichting op verschillende plekken verbeterd.

 Op grond van de doorgevoerde verbeteringen is de huur met 15 tot 17 euro per maand verhoogd. Huurders kunnen dit bedrag terugverdienen met een lagere energierekening. Het energielabel ging van gemiddeld C naar A. 

Het gros van de werkzaamheden werd binnen een jaar afgerond. Daarnaast nam het aanbrengen van isolatie onder de vloer in totaal ook bijna een jaar in beslag. De kosten van het project bedroegen bijna drieënhalf miljoen euro, ruim vijftigduizend euro per woning.

De plannen zijn van begin af aan goed afgestemd met de projectcommissie die speciaal hiervoor werd samengesteld. Van Wijnen heeft de bewonersbegeleiding voor zijn rekening genomen. Projectleider Remi van der Pol van Van Wijnen was enthousiast over de samenwerking: “De goede samenwerking met de bewoners heeft dit project tot een succes gemaakt. We voelden ons enorm welkom in de wijk. Tevreden bewoners, die met plezier ergens wonen, dáár doen wij het voor!”

Eric Nagengast, directeur Vastgoed Rochdale: “Goede, betaalbare woningen, in sterke buurten. Dat is onze opgave in de metropoolregio Amsterdam. Hier in Buitenlust in Diemen lukt dat goed. De betrokkenheid van de bewoners  en onze aannemer is groot. Daar ben ik trots op.”

Begin februari dit jaar vierde Rochdale de oplevering van 111 verduurzaamde sociale huurwoningen in Diemen. Dat was in de wijk Spoorzicht.  

Uit de krant