Henk Dirkx aan het begin van de wandeling door een 'uniek stukje Diemen'.
Henk Dirkx aan het begin van de wandeling door een 'uniek stukje Diemen'.

Architect wijst op bijzonderheden in en rond A. Krijtsstraat

Buurt / wijk

DIEMEN - Onder alle protesten tegen de geplande nieuwbouw op de hoek van de Arent Krijtsstraat was er ook een van architect Henk Dirkx van Erfgoedvereniging Heemschut. Architectonisch is dit een uniek deel van Diemen en daar moet je goed opletten wat je erbij plaatst, betoogde hij. Vanavond staat het plan op de agenda van de gemeenteraad, maar wethouder Lex Scholten heeft verzocht de stemming uit te stellen tot er een aangepast plan gereed is.

Wat er dan zo bijzonder is aan de huizen in en rond de Arent Krijtsstraat liet hij zien tijdens een wandeling door de wijk. En hij vertelde wat er in zijn ogen wél zou passen op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg.

Wederopbouwbuurt
De Arent Krijtsstraat en omgeving vormen een bijzonder gebied. In 1943 is de bebouwing er op last van de Duitsers gesloopt. "Na de oorlog is hier in de jaren vijftig en zestig een kleine maar hoogwaardige wederopbouwbuurt tot stand gekomen, waar architecten van naam aan hebben meegewerkt. Deze wijk is heel zorgvuldig gemaakt. Hier is meer dan gemiddeld voor die periode werk van gemaakt", vertelt Dirkx als we langs de winkels en portiekflats lopen. 

Kans
Juist omdat dit stukje Diemen tussen de Hartveldseweg, Diemerkade, Wilhelminaplantsoen en Jan Bertsstraat zo uniek is, en Diemen al niet zo veel bijzondere architectuur uit het verleden bewaard heeft, is de nieuwbouw op de hoek van de Arent Krijtsstraat een kans om de stedenbouwkundige eenheid van het gebied te versterken, meent Dirkx. Een galerijflat van 11 verdiepingen was dat niet. Wat wel? "Ik zou zeggen: kijk goed om je heen en sluit daarbij aan."

De raadsvergadering is donderdagavond vanaf 20.00 uur hier te beluisteren.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant