Afbeelding

Dag kerstboom, tot later in het plantsoen...

Natuur en Milieu

DIEMEN - Vorige week konden Diemense kinderen een zakcentje verdienen en meedoen aan een loterij door kerstbomen en vuurwerkafval in te leveren. Wie zijn kerstboom nog niet kwijt is, kan deze de hele week nog aan de weg leggen, Pantar haalt ze op.  Wat gebeurt er vervolgens eigenlijk met die kerstbomen?

We vragen het na bij de gemeente, die de kerstbomen samen met Pantar inzamelt.

Wat gebeurt er met onze afgedankte kerstboom?
De bomen worden op de gemeentewerf verwerkt tot compost. Het compost wordt in de toekomst gebruikt bij het onderhoud van plantsoenen in Diemen.

Over hoeveel kerstbomen hebben we het eigenlijk? 
Kinderen die kerstbomen - en vuurwerkafval-  kwamen inleveren kregen per boom of zak vuurwerkafval een lootje. Er zijn zo'n 1500 lootjes uitgedeeld, dat is wel wat minder dan vorig jaar, toen rond de 2000. Vanaf vandaag mogen de bomen aan de weg gelegd worden, Pantar haalt ze dan op. Dat zijn er meestal nog zo'n 1500.

Mag de kerstboom ook in de afvalcontainers voor gft?
In theorie wel, alleen past dat niet in de ondergrondse containers die wij in Diemen hebben. Kerstbomen mogen vanaf volgende week wel bij de takkenronde van afvalverwerker Meerlanden worden aangeboden. Dan gaan de bomen naar de Groene Energiefabriek van Meerlanden en worden met ander organisch afval vergist. Dat levert warmte en water op, en compost. Dus dan komt de boom in die vorm weer terug voor je eigen tuin.

Uit de krant