Ringslangeieren sorteren.
Ringslangeieren sorteren.

Ringslangeieren tellen in het Diemerbos

Natuur en Milieu

DIEMEN - Goed nieuws over de ringslang: tijdens de natuurwerkdag van Staatsbosbeheer in het Diemerbos zaterdag werden duizenden eierschalen van jonge ringslangen gevonden. Een teken dat het dier het goed doet in het Diemerbos.

Vrijwilligers staken de handen flink uit de mouwen, ondanks de felle regenbuien. Naast de volwassenen hielpen ook drie kinderen mee.

Ringslang
In de broeihopen waar de ringslangen hun nesten maken werden duizenden eierschalen gevonden van jonge ringslangen. "Een fantastische vondst die aangeeft dat de ringslang het ontzettend goed doet in het Diemerbos", meldt boswachter Louwra Postma. De vrijwilligers zagen ook een aantal volwassen ringslangen, maar die lieten zich niet op de foto zetten. Het dier is overigens volkomen ongevaarlijk, bijt zelden en is niet giftig voor de mens.

Riet
Ook werd in verschillende moeraslandjes in het bos riet afgevoerd. Een zwaar, modderig, maar vooral gezellig karwei, vonden de vrijwilligers. Door het riet weg te halen komt er meer leefruimte en dus diversiteit aan planten en dieren. De boswachters zijn enorm blij met de hulp. "Het riet afvoeren kan niet met machines, die zakken weg in de zachte bodem, dus de hulp van de vrijwilligers is geweldig."

Uit de krant