Onderduikster Rinah Pomeranz vertelt via Skype vanuit Israël over haar tijd in de fortwachterswoning.
Onderduikster Rinah Pomeranz vertelt via Skype vanuit Israël over haar tijd in de fortwachterswoning.

Bijzondere verhalen op Fort Diemerdam

Algemeen

DIEMEN - Bijzondere verhalen over het leven in de Tweede Wereldoorlog werden vandaag verteld op Fort Diemerdam en in boerderij De Zeehoeve.

In de oorlog werden door de familie Klop onderduikers verborgen in de fortwachterswoning, onder de neus van de Duitse soldaten die op het fort gestationeerd waren.

Onderduikers
De verhalen van twee van deze onderduikers kwamen tot leven in Paviljoen Puur op het fort; door het raam konden de bezoekers de fortwachterswoning zien waar het allemaal gebeurde. Gideon Cahen was ongeveer twaalf jaar oud toen hij moest onderduiken en zijn zoon Barack was aanwezig om zijn verhaal te vertellen. Rinah Pomeranz kwam als achtjarig meisje bij de familie Klop. Omdat zij blond was en blauwe ogen had, kon zij, zogenaamd als nichtje van de familie, nog een tijdje gewoon naar school in Diemen. Samen met dochter Lies Klop en de kinderen van boerderijen in de buurt liep ze wel een uur naar de School met den Bijbel in Diemen, vertelde ze zelf via een Skypeverbinding vanuit Israël waar zij nu woont. 

Verzet
Even verderop, in boerderij De Zeehoeve, werden 's middags nog meer verhalen verteld. Wiard Krook vertelde over de Wellington bommenwerper die vlakbij in het weiland neerstortte. De nog jonge bemanning uit Australië en Engeland vond daarbij de dood. Piet Saan vertelde een heel persoonlijk verhaal over zijn ervaringen als jongen in de oorlog en het verzetswerk van zijn ouders en het familiebedrijf Saan. Hij hielp zijn vader om onderduikers met een verhuiswagen naar hun onderduikadres te brengen en smokkelde, zonder het zelf te weten wapens, naar Amsterdam in aardappelkisten. Leo Arends verhaalde in een interview met Ronald van Gelder over zijn ouders die verschillende onderduikers een plek boden.

Veel belangstelling
Ieder jaar worden in Amsterdam op 4 en 5 mei onder de noemer Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten gehouden op historische locaties, dit jaar voor het eerst ook op Fort Diemerdam. Er was veel belangstelling voor de Diemense verhalen. Volgend jaar weer, hoopt Esther Shaya dan ook, die de herdenking samen met de Historische Kring Diemen organiseerde.

!
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief