Afbeelding

Wandelroute in teken van oorlogsgeschiedenis Diemen

Algemeen

DIEMEN - De joodse begraafplaats, een bunker, de eerste vliegtuigbom op Stammerdijk. De Tweede Wereldoorlog heeft zichtbare en onzichtbare sporen in Diemen achtergelaten.

Ter gelegenheid van zeventig jaar bevrijding heeft de gemeente Diemen in samenwerking met Stichting Oneindig Noord-Holland en de Historische Kring Diemen deze geschiedenis ontsloten in een wandel- en fietsroute. Op 8 april is de officiële lancering. De wandelroute wordt officieel geopend door burgemeester Amy Koopmanschap van Diemen en Elvira Sweet, gedeputeerde Cultuur, Bestuur en Onderwijs in Theater de Omval op de Ouddiemerlaan.

Langs de route zijn op twintig plekken QR-bordjes geplaatst die gemakkelijk met een smartphone gescand kunnen worden. Op deze manier komen wandelaars bij de bijzondere verhalen, die bijvoorbeeld vertellen hoe tijdens de oorlog in het grootste geheim het verzetsblad Vrij Nederland werd uitgegeven op de Ouderkerkerlaan. Of hoe op 8 mei 1945 de bevrijders in een machtige colonne van trucks, motorfietsen, pantserwagens en jeeps door de Muiderstraatweg trokken richting Amsterdam.

De historische gebeurtenissen zijn aangevuld met persoonlijke verhalen van inwoners van Diemen die de oorlog hebben meegemaakt. De route is ook in printversie te downloaden via www.onh.nl.

!
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief