Afbeelding

Spooronderdoorgang gaat woensdag om 01.00 uur open

Algemeen

DIEMEN - De spooronderdoorgang wordt in de nacht van dinsdag 24 op woensdag 25 januari om 01.00 uur opengesteld voor al het verkeer. Vanaf dat moment kunnen automobilisten, het openbaar vervoer, hulpdiensten, bromfietsers en fietsers onder het spoor door rijden zonder oponthoud. Voetgangers kunnen dan ook gebruikmaken van de spooronderdoorgang. 

Aan de zuidzijde (centrumkant) van de spooronderdoorgang zijn aan twee zijden bushalte aangelegd voor reizigers die naar het station willen. De bushaltes liggen vlak bij de rotonde. Bussen die vanuit Diemen-Noord komen gaan onder de spooronderdoorgang door en stoppen bij deze nieuwe halte. De treinreizigers kunnen dan via een looproute en trap of lift naar de perrons. Er worden nog nieuwe bushaltes aangelegd aan de noordzijde van de spooronderdoorgang ter hoogte van de buurten Spoorzicht en Buitenlust. Deze bushaltes kunnen aangelegd worden als de werkzaamheden zijn afgerond om de tijdelijke overweg en de tijdelijke Ouddiemerlaan te verwijderen. Naar verwachting zal dat medio mei zijn.
ProRail laat weten dat zodra het verkeer door de onderdoorgang gaat er een nieuwe fase van de bouw begint. De tijdelijke spoorwegovergang wordt verwijderd. Ook wordt de tijdelijke weg op de Ouddiemerlaan weggehaald en wordt het station aangepast.

Het perron waar de treinen in de richting van Amsterdam stoppen wordt verlengd in de richting van Buitenlust. In het tweede kwartaal van dit jaar is alles in gereedheid en kan de gemeente beginnen met het inrichten van de buitenruimte. 

Dan worden bomen geplant, de P&R aangelegd en het Van Gemertplantsoen heringericht. Vooral het weghalen van de tijdelijke weg op de Ouddiemerlaan en de heiwerkzaamheden voor de aanleg van het perron kunnen voor hinder zorgen. Ook zullen er nog alternatieve looproutes nodig blijven zijn, aldus ProRail.

Er vindt volgende week geen officiële opening plaats van de spooronderdoorgang. De gemeente, ProRail en de combinatie Mobilis-Hegeman, hebben besloten om dit pas te doen op het moment dat de tijdelijke spoorwegovergang en de tijdelijke weg zijn weggehaald en het perron waar treinen in de richting van Amsterdam stoppen is verlengd. Het is de verwachting dat de officiële opening in de loop van mei plaatsvindt. Dit moet een evenement worden met en voor de inwoners van Diemen.

Uit de krant

Tekstadvertenties