Ons Diemen viert de uitslag van de verkiezingen.
Ons Diemen viert de uitslag van de verkiezingen. Foto: Trudy Kroese

Ons Diemen is grote winnaar van verkiezingen

Algemeen

DIEMEN Ons Diemen is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen. De partij is van één  naar vier zetels gestegen. GroenLinks blijft met vijf zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Diemen. De coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA, behouden een krappe meerderheid van twaalf van de 23 zetels.

Burgemeester Erik Boog benadrukte woensdagavond dat het een voorlopige uitslag betreft. De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt maandag bekend gemaakt. De voorkeurstemmen op de kandidaten moeten ook nog bekend worden gemaakt.

Zetelverdeling

De zetelverdeling is als volgt: GroenLinks: vijf zetels; Ons Diemen: vier zetels; D66: vier zetels; VVD: drie zetels; PvdA: drie zetels; Ouderenpartij Diemen: twee zetels; Onafhankelijke Partij Diemen: twee zetels.

GroenLinks, D66, de VVD, de PvdA, de Ouderenpartij Diemen en de Onafhankelijke Partij Diemen hebben evenveel zetels behaald als tijdens de verkiezingen van vier jaar geleden. Ons Diemen heeft maar liefst drie zetels gewonnen. Het CDA, dat vier jaar geleden één zetel behaalde, deed dit keer niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen.
Het aantal zetels in de gemeenteraad van Diemen is van 21 naar 23 gestegen.

Matthijs Sikkes-van den Berg, lijsttrekker van GroenLinks: “Ik ben heel blij met de steun van de inwoners van Diemen. Ik zie dit als een steun voor het klimaatbeleid dat wij de afgelopen jaren hebben gevoerd. Wij gaan hier met verve mee door.”

Wim Advokaat, lijsttrekker van Ons Diemen, nu de tweede partij van Diemen: “Wij zijn op meer zetels uitgekomen dan ik had verwacht. De inwoners van Diemen hebben vertrouwen in ons. Wij zijn zichtbaar geweest in de wijken. Wij willen uiteraard deel uitmaken van de nieuwe coalitie. Wij willen verantwoordelijkheid nemen.”

De Onafhankelijke Partij Diemen behaalde het minste aantal stemmen. Lijsttrekker Jan Sikking. “Ik ben teleurgesteld, want wij hebben naar mijn mening de beste campagne gevoerd. Ik had verwacht dat niet Ons Diemen, maar wij de grote winnaar zouden worden. Ik denk dat het ook te maken heeft met de naam van onze partij. Ons Diemen bekt lekkerder dan Onafhankelijke Partij Diemen.”

Coalitie

De coalitie van GroenLinks, D66 en de PvdA heeft nu een krappe meerderheid in de gemeenteraad. De drie partijen hebben gezamenlijk één zetel meer dan de vier andere partijen. 

De coalitiepartijen kunnen dus doorgaan, al is een meerderheid van één zetel erg krap. De drie partijen kunnen er ook voor kiezen om verbreding te zoeken en met een vierde partij te gaan samenwerken. Maar er zijn ook andere combinaties mogelijk.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief