Afbeelding
Foto: Werkgroep Buitenlust Groen

Werkgroep Buitenlust Groen: waar zijn de PvdA, D’66 en Groen Links in deze verkiezingscampagne?

Algemeen

DIEMEN - Werkgroep Buitenlust Groen die zich verzet tegen de nieuwbouwplannen in die wijk hebben kritiek op de coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA.

“We hebben ze in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart nog weinig gezien in Buitenlust. Vier jaar geleden was dat anders, toen kwamen de PvdA, D66 en Groen Links zelfs aan de deur met mooie praatjes. Zonder ook maar met één woord te reppen over bouwplannen in het groen in Buitenlust. Na de verkiezingen in 2018 bleken ze opeens wel degelijk te gaan voor nieuwbouw op het kleine stukje speelgrond omzoomd met groen in Buitenlust. Sindsdien houden ze elkaar daar in vast zonder naar de bewoners te luisteren. Namens de bewoners van Buitenlust: dank jullie wel PvdA, D66 en GroenLinks!”, aldus de werkgroep.

“Alle drie willen ze nu 30 tot 40 % sociale huur in nieuwbouwwijken. Behalve in Buitenlust. Daar is het nu al boven de 50% en met de geplande nieuwbouw gaat dat naar bijna 62%. Als de buurt tegenover Buitenlust rond het C.J. der Kinderenplein en Harmonielaan meetelt, kom je aan 80% sociale huur. Tel je de flats van de Rode Kruislaan mee, dan staan op een vrij klein stukje grond 610 woningen waarvan bijna 90% sociale huurwoningen zijn. Hoe kan je dan verkondigen dat je voor menging van diverse soorten woningen en inkomens bent binnen de gemeente (veel gebruikt argument)?”

“D66 houdt zich opvallend stil in deze discussie. Ze plaatst wel een suggestieve foto in haar partijprogramma: een flatgebouw met op de voorgrond weilanden. Wat denkt de lezer: O, we gaan schijnbaar bouwen in het buitengebied. Dan moet je even doorlezen en schrik je je kapot: inbreiden is het parool op stukjes groen in de bestaande wijken. Is daar dan ook behoefte aan in de wijken? Op zogenaamde postzegels in de buurt moet je niet bouwen vond D66, maar daar kwamen ze opeens erg snel van terug toen de coalitie met PvdA en Groen Links een beroep op hen deed. Hoe ze hun rug recht moeten houden snappen ze niet. Sindsdien willen ze van de bewoners van Buitenlust al helemaal niets meer hebben.”

“De PvdA is koploper met het argument dat er te weinig sociale huurwoningen zijn. Ja, na 20 jaar geen enkele sociale huurwoning in Diemen te hebben gebouwd is dat niet zo raar. En wie was verantwoordelijk voor de afgelopen 20 jaar? Precies de PvdA en hun wethouders. Bovendien lieten ze toe dat woningcorporaties bestaande sociale huurwoningen konden verkopen en verkocht de gemeente zelf gemeentegrond waar deze woningen op gebouwd kunnen worden. En dan nu gaan verkondigen dat Diemen geen gemeentelijke grond meer heeft en dus moet bouwen op de plekken in buurten om het nog wat voller te maken, ten koste van speelvoorzieningen en groen.”

“Groen Links liet onlangs via social media weten dat ze Spoorzicht inclusief Buitenlust zouden bezoeken. Afgelopen weekend hebben we Groen Links moeten zoeken om ze toch nog tegen te komen. Op één adres in de Buitenlust hebben ze aangebeld en gauw een foto gemaakt voor op Facebook. De bewoner bleek bij navraag niet te weten dat Groen Links voor bouw in Buitenlust is. Daar hadden ze het toch maar liever even niet over met bewoners. Precies zoals vier jaar geleden. Hoe betrouwbaar wil je overkomen op de kiezer? Voor ons in Buitenlust heeft Groen Links alle kleur verloren en vragen we ons af waarom deze groep zich nog Groen Links noemt. Samen met de PvdA en D66 helpen ze Buitenlust naar de gallemiezen.”

“We herhalen de vraag: wanneer gaan jullie echt in gesprek met bewoners, ook die van Buitenlust?”, aldus de werkgroep.

De fracties van GroenLinks, D66 en de PvdA reageren op de opmerkingen van Werkgroep Buitenlust Groen: “Het is voor alle inwoners van Diemen van belang om een geschikte woning te hebben. Helaas is er in Diemen, net als in de rest van Nederland, nog altijd een groot tekort aan betaalbare woonruimte. Daarom steunt een meerderheid van de partijen in Diemen de plannen voor woningbouw in Buitenlust. De partijen vinden het jammer dat de bewoners van Buitenlust zich niet gehoord voelen. Ze hebben meerdere keren met de Werkgroep Buitenlust Groen gesproken”, aldus de drie fracties.

GroenLinks-lijsttrekker Matthijs Sikkes-van den Berg merkt op: “Afgelopen zaterdag hebben we Buitenlust bezocht, net als we doen in vele andere wijken van Diemen. Wij hebben daar twee uur met vier GroenLinksers bij verschillende huizen aangebeld en met meerdere bewoners gesproken. Daarbij hebben wij zowel voor- als tegenstanders over de plannen voor woningbouw gesproken.”

“In tegenstelling tot wat de werkgroep schrijft, zijn in Diemen al jaren geen sociale huurwoningen meer verkocht”, stelt PvdA-lijsttrekker Sofie Kuilman. “Als de bouwplannen doorgaan, staan er straks 165 woningen in Buitenlust, waarvan 127 woningen een voor- en achtertuin hebben. Voor al deze woningen blijft nog 1500m2 speelgelegenheid over. Dat is veel meer dan in de meeste wijken. Is dat te weinig?”

D66-fractievoorzitter Rick Poelwijk reageert: “D66 is er voor de Diemenaren van nu, maar ook voor de Diemenaren van de toekomst. De jongeren die graag in Diemen willen blijven wonen, de docenten die in Diemen willen werken, of de ouderen die in de eigen gemeente willen blijven als ze kleiner gaan wonen. Het is essentieel dat er voor hen een betaalbare woning te vinden is in Diemen. We hebben na veel gesprekken alle belangen goed afgewogen, en uiteindelijk ingestemd met het bouwplan op Buitenlust.”

De Werkgroep Buitenlust Groen: De coalitie heeft maar 1 argument om te bouwen in Buitenlust, en dat is dat ze sociale woningbouw willen bouwen in Buitenlust. En wij hebben wel 100 argumenten waarom je niet moet bouwen in Buitenlust.”


Uit de krant