De aanleg van het park in Holland Park.
De aanleg van het park in Holland Park. Foto: Trudy Kroese

Park in Holland Park wordt op 30 april feestelijk geopend

Algemeen

DIEMEN - In de wijk Holland Park wordt een nieuw park aangelegd. Op 28 april wordt de openbare ruimte Holland Park overgedragen aan de gemeente. Het park wordt volgens de planning 30 april feestelijk geopend.

Het park komt in de plaats van het voormalige Bergwijkpark, dat aan de campus grensde. Op de plek waar het Bergwijkpark lag worden woningen gebouwd.

Het nieuwe park ligt op de plek waar vroeger de verhoogde Bergwijkdreef lag. Ook stond er het benzinestation van BP. 

Lex Scholten is projectwethouder Holland Park. “Het park ligt centraal in Holland Park. Het grenst aan de ene kant aan het Herman Broodhof en aan de andere kant komt de nieuwe brede school te liggen. De school wordt in de loop van 2023 in gebruik genomen. Door de centrale ligging noemen wij het nieuwe park voor de grap weleens Central Park, naar het beroemde park in New York. Holland Park wordt weleens vergeleken met de wijk Manhattan in New York. Maar Holland Park is veel kleiner en de woningen zijn ook minder hoog dan in Manhattan. Maar het park heet voorlopig gewoon Holland Park.”

Het park vormt geen doorgaande route in Holland Park. Dat was bij het voormalige Bergwijkpark wel het geval. Het gevolg daarvan was dat mensen werden ‘gedwongen’ om ‘s avonds door het park te lopen of te fietsen. Dit leidde vaak tot een onveilig gevoel.
Scholten: “De situatie van het nieuwe park is anders. Fietsers en voetgangers kunnen makkelijk voor een andere doorgaande route in Holland Park kiezen. Zij hoeven dus niet in het donker door het park te gaan.”
Scholten is tevreden over de plek van het nieuwe park. “Aan de ene kant grenst het park aan het Herman Broodhof. Daar komen in de toekomst een aantal horecazaken en misschien een kleine supermarkt. Aan de andere kant komt de brede school te liggen. Ik kan mij voorstellen dat de kinderen die op die school les krijgen in het park kunnen spelen. Dit deel van Holland Park zal dus nog levendiger worden.”
Het park zal veel groen en waterpartijen bevatten. Het wordt echter geen natuurpark, maar een park dat vooral gebruikt kan worden om te recreëren en te sporten en te spelen. In het park komen onder andere een ligweide, een voetbalveld en speelplekken voor verschillende leeftijden. Bewoners konden hun stem uitbrengen voor drie verschillende ontwerpen voor de verschillende speelplekken. Het ontwerp van leverancier Speelmaatje is gekozen als favoriet.

Er is vorig jaar begonnen met de aanleg van het park. Het werk ligt op schema. Het park wordt volgens de huidige planning op 30 april feestelijk geopend. De gemeente organiseert dan een parkdag, samen met ondernemers en omwonenden.

De verwachting is dat het nieuwe Bergwijkpark niet alleen door bewoners van Holland Park zal worden gebruikt. Het is ook voor bewoners van andere wijken van Diemen een mooie plek om te wandelen of op een andere manier te recreëren.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief