Afbeelding
Foto: DiemerNieuws

Ontwerp-Omgevingsvisie Diemen klaar voor besluit gemeenteraad

Algemeen

DIEMEN - Onder het motto ‘Een gezond stedelijk dorp verbonden met een groen buitengebied’ legt het college van burgemeester en wethouders de ontwerp-Omgevingsvisie en het bijhorende Milieu Effect Rapport (MER) ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

Het college van B en W is trots op deze Omgevingsvisie. “We zijn verheugd over de betrokkenheid uit de samenleving bij de totstandkoming van de visie. Resultaten van een online vragenlijst, straatgesprekken en bijeenkomsten met inwoners, partners en buurgemeenten zijn belangrijke inbreng geweest voor de gemaakte keuzes in de Omgevingsvisie. Als laatste stap hebben we de zienswijzen van inwoners en organisaties zorgvuldig beoordeeld en beantwoord. Na het afwegen van allerlei belangen, is het college van mening dat de ontwerp-Omgevingsvisie met een positief advies aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd”, aldus verantwoordelijk wethouder Lex Scholten. 

“Kern van de ontwerp-Omgevingsvisie is dat we aandacht willen blijven besteden aan het sociale klimaat in Diemen én willen zorgen voor een duurzame omgeving’. De milieu- en omgevingseffecten van de Omgevingsvisie zijn vooral positief en deels neutraal beoordeeld. De Omgevingsvisie moet uiteindelijk worden vastgesteld door de gemeenteraad.”

Zowel de ontwerp-Omgevingsvisie, als het MER hebben zes weken ter inzage gelegen van 24 september tot en met 5 november 2021. Op de ontwerp-Omgevingsvisie en het MER heeft de gemeente 15 zienswijzen ontvangen. De reacties zijn onder andere afkomstig van inwoners en organisaties zoals de provincie Noord-Holland, de Historische Kring Diemen en het Waterschap. De verschillende zienswijzen zijn verwerkt in de ontwerp-Omgevingsvisie. Ook het Milieu Effect Rapport is aangepast.

Keuzes Diemense Omgevingsvisie

“Diemen kiest ervoor om tot 2040 een gezond stedelijk dorp te zijn, verbonden met een groen buitengebied. Ruimte voor betaalbare woningen en voorzieningen zoals sportvoorzieningen, scholen, recreatieve voorzieningen en zorgvoorzieningen zoeken we hoofdzakelijk in het gezonde stedelijke dorp. We zetten verder in op ontmoeting en verbinding door het maken en verbeteren van ontmoetingsplekken in elke buurt en aantrekkelijke wandel- en fietsroutes. We vinden het belangrijk dat het buitengebied groen en rustig blijft. In het buitengebied zoeken we de balans tussen natuur, kleinschalige recreatie, bereikbaarheid, klimaatadaptatie en duurzame energieopwekking.”

De belangrijkste strategische keuzes in de Omgevingsvisie Diemen 2040 zijn:

1. Ontmoeten en verbinden; 2. Groene en gezonde leefomgeving; 3. Duurzaam Diemen; 4. Groei binnen grenzen.

De visie en de keuzes zijn gebiedsgericht uitgewerkt voor acht verschillende deelgebieden; Diemen-Centrum, Diemen- Noord, Diemen-Zuid, Plantage de Sniep, Holland Park, de bedrijventerreinen, kantorenpark Bergwijkpark en het buitengebied. In de Omgevingsvisie staan spelregels om te beoordelen of een nieuw initiatief voldoende bijdraagt aan een groen, gezond en verbonden Diemen.

Naar verwachting worden de ontwerp-Omgevingsvisie en het MER medio januari 2022 in de gemeenteraad behandeld.

Uit de krant