Afbeelding

College wil duidelijkheid over natuurwaarden Diemerscheg

Algemeen

DIEMEN - Het college van B en W wil eerst de resultaten van een onderzoek naar de aanwezigheid van beschermde dieren en planten in de Diemerscheg afwachten voordat er een afweging kan worden gemaakt of een verdere zoektocht naar de mogelijkheden voor windmolens in de Diemense zoekgebieden zin heeft.

Dit meldt het college in de nieuwsbrief Duurzame Energie van de gemeente Diemen.

“Alle wind-zoekgebieden van Diemen en enkele van Amsterdam liggen in de Diemerscheg. De Diemerscheg is een landschappelijk gebied dat van Amsterdam via Diemen doorloopt tot Weesp en Muiden en de gemeente Gooise Meren. Dit gebied valt onder de beschermingsregimes van Natuur Netwerk Nederland (NNN) en Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL). Voordat er in dit gebied een windmolen kan komen, moet eerst grondig worden onderzocht of er bijvoorbeeld beschermde dieren en planten zijn. En of er mogelijkheden zijn voor het compenseren van natuur”, aldus het college.

“De provincie Noord-Holland gaat over deze beschermingsregimes van Natuur Netwerk Nederland (NNN) en Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL). Daarom is de provincie aangehaakt om in samenwerking met Diemen, Amsterdam, Gooise Meren en Weesp enige regie te houden op de mogelijke ontwikkeling van windmolens in dit gebied. Er wordt een opdracht gegeven aan een extern bureau om te onderzoeken wat wel en niet kan met de opwek van windenergie in dit gebied.”

Het college van Diemen wil de resultaten van dit onderzoek eerst afwachten om daarna de afweging te kunnen maken of een verdere zoektocht naar de mogelijkheden voor windmolens in de Diemense zoekgebieden zin heeft. “De resultaten van het onderzoek verwachten we nog dit jaar. In afwachting van de resultaten stelt Diemen de voorbereidingen voor het onderzoek naar geluid en slagschaduw in de Diemense zoekgebieden uit. Om dezelfde reden gaan we ook nog geen uitgangspunten formuleren voor initiatiefnemers (zoals bijvoorbeeld een windcoöperatie). We verwachten dat we aan het einde van dit jaar duidelijkheid kunnen geven hoe het vervolgproces eruit komt te zien.”

Uit de krant