Matthijs Sikkes-van den Berg overhandigt Daniëlle Hendriks de eerste boeken.
Matthijs Sikkes-van den Berg overhandigt Daniëlle Hendriks de eerste boeken. Foto: Holzhaus Fotografie

Diemen helpt laaggeletterden

Algemeen

DIEMEN De gemeente Diemen is samen met een aantal andere gemeenten in de regio gestart om zogenoemde laaggeletterden te leren lezen en schrijven. Hiervoor is een speciaal programma ontwikkeld: het Regionaal Programma Laaggeletterdheid en het plan Taaloffensief. In Diemen hebben ongeveer 2.500 van de 32.000 inwoners moeite met lezen en schrijven. Onder hen zijn mensen van etnische komaf alsook inwoners die in Nederland geboren zijn.

Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg zette onlangs zijn handtekening onder het plan waarin afspraken staan om inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven te helpen. Deze week werd de aftrap verricht toen Daniëlle Hendriks een stapeltje boeken cadeau kreeg van Sikkes-van den Berg. De boeken zijn speciaal gemaakt voor mensen die lezen en schrijven moeilijk vinden en zijn bedoeld voor de cursisten van het Leef en Leerpunt in Huis van de Buurt ’t Kruidvat. Daniëlle Hendriks is daar projectleider. 

Welzijn Diemen is samen met de gemeente Diemen in 2019 begonnen met het Leef en Leerpunt. De gemeente Diemen wil zo inwoners die lezen en schrijven moeilijk vinden, helpen met lessen. Dat kan bijvoorbeeld in het Taalmaatjesproject. Vrijwilligers uit Diemen helpen de deelnemers. Zo helpen Diemenaren andere Diemenaren. Ook deelnemers die moeite hebben met digitale vaardigheden, kunnen geholpen worden.

Belangrijk
Hulp voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven is belangrijk. Mensen die hulp hebben gekregen voelen zich minder kwetsbaar. Ze kunnen beter meedoen op het werk of bij andere activiteiten. Ze zijn gezonder en hebben minder vaak schulden en minder last van eenzaamheid. Nu door corona-maatregelen steeds meer online gebeurt, is lezen en schrijven extra belangrijk.

Het Leef en Leerpunt helpt ook inwoners die professionele taallessen willen volgen. Ook die zijn er in de regio: voor mensen met Nederlands als moedertaal en voor mensen voor wie Nederlands een tweede taal is.

Doorverwijzen
Organisaties in Diemen die mensen tegenkomen die moeite hebben met lezen en schrijven, kunnen hen doorverwijzen naar het Leef en Leerpunt. Ze kunnen zo gemakkelijker vinden waar die mensen geholpen kunnen worden.

De gemeente die samen het programma uitvoeren zijn Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel, Uithoorn, Haarlemmermeer, de Ronde Venen, Aalsmeer en Amstelveen. 

Uit de krant