Afbeelding
Foto: DiemerNieuws

Aanmelden voor online informatiebijeenkomst Gasvrij Diemen

Algemeen

DIEMEN - De gemeente organiseert op woensdag 2 juni van 19.30 tot 21.00 uur een online informatiebijeenkomst over Gasvrij Diemen. Wie erbij wil zijn kan zich aanmelden via de website www.diemen.nl/gasvrij.

Er is tijdens de informatiebijeenkomst ruim aandacht voor vragen en zorgen die inwoners van Diemen naar voren hebben gebracht in het bewonersonderzoek over Gasvrij Diemen dat de gemeente onlangs heeft gehouden. In de online bijeenkomst vertelt de gemeente waarom een aardgasvrije gemeente nodig is. Wat de rol van de gemeente is en wat het betekent voor inwoners van Diemen. Er is via de chatfunctie ruim gelegenheid voor het stellen van vragen en deelnemers kunnen kenbaar maken op welke manier ze het liefst bij Gasvrij Diemen betrokken willen worden. De informatieavond is toegankelijk voor alle inwoners van Diemen. 

Bijna de helft (45%) van de deelnemers aan bewonersonderzoek vindt het belangrijk dat in de toekomst gebouwen niet meer worden verwarmd met aardgas. Ongeveer één derde is het daar niet mee eens en 22% staat hier neutraal tegenover. Het alternatief voor aardgas moet in ieder geval duurzaam zijn zegt driekwart van de ondervraagden. Dit zijn enkele uitkomsten van het bewonersonderzoek dat van 4 tot en met 22 maart is gehouden in het kader van Gasvrij Diemen. Het bewonersonderzoek is bedoeld om een eerste beeld te krijgen van wat er leeft in Diemen. 

Bij het verbranden van aardgas, bijvoorbeeld via de centrale verwarming, komt CO2 vrij. Alle woningen bij elkaar zorgen voor zo’n 11 procent van de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Stoppen met het gebruik van aardgas zorgt dus voor een flinke afname van onze CO2-uitstoot. En dat is goed voor het klimaat. Met het oog hierop is de ambitie van de Nederlandse overheid om in 2050 van het aardgas af te zijn. Een kleine meerderheid (51%) van de mensen geeft aan zich zorgen te maken over aardgasvrij wonen. Het gaat dan met name om de betaalbaarheid. Zo vindt 47% het niet aanvaardbaar om een eigen financiële bijdrage te leveren. 21% van de deelnemers staat hier neutraal tegenover en 30% vindt een eigen financiële bijdrage wel acceptabel. Naast de financiële kant zijn er zorgen over het geluid, de trillingen of de ruimte die nodig is voor een alternatieve oplossing om de woning te verwarmen.

Van de ondervraagden geeft 40% aan dat de eigen woning afgelopen 10 jaar is geïsoleerd. Het gaat dan vooral om dak-, spouw-, kruipruimte- of glasisolatie. In de komende 10 jaar is 20% van plan om de woning (verder) te isoleren.

Een meerderheid van de invullers wil liever zelf onderzoek doen naar de beste aardgasvrije warmteoplossing. Bewoners zijn verdeeld waar het gaat over vertrouwen in de expertise van de gemeente voor een goede warmteoplossing.

Op 8 september vindt er een tweede informatiebijeenkomst plaats.

Uit de krant