Afbeelding
Foto: Gerrit Alink

Basisscholen gaan nog meer afval scheiden

Algemeen

De basisscholen in Diemen gaan het afval (nog meer) gescheiden inzamelen. Vandaag startte op de Sint-Petrusschool het project ‘Afval Scheiden op School’. Leerlingen gaan in de klas net als thuis het groente-, fruit- en tuinafval (gft), papier, plastic, blik en drinkpakken apart houden.

Voor alle klassen zijn er kleurrijke afvalbakjes beschikbaar gesteld om de verschillende soorten afval in weg te gooien. ‘In Diemen hebben we een uitdaging. We moeten de hoeveelheid restafval flink verminderen. Van 230 kilo per persoon per jaar naar ongeveer 100 kilo. En het andere afval kan weer gebruikt worden om nieuwe dingen van te maken. 

Groengas

De vuilniswagens in Diemen rijden bijvoorbeeld op groengas, gemaakt van het groente-, fruit- en tuinafval. Van plastic flessen kunnen weer nieuwe flessen worden gemaakt en zelfs sportschoenen’, vertelde wethouder Matthijs Sikkes–van den Berg bij de start van het project op de Sint-Petrusschool. “Daarom is het zo belangrijk dat we ons afval zoveel mogelijk scheiden. Ik ben heel blij dat alle kinderen in Diemen daar nu ook in de klas mee aan de slag gaan. Ik weet zeker dat ze dat heel goed zullen doen. Ik ben benieuwd hoeveel afval er nog in de restafvalcontainer terecht komt op de Sint-Petrusschool en op de andere scholen.”

Gescheiden afval inzamelen in de klas wordt in het project ‘Afval Scheiden op School’ gecombineerd met een lesprogramma dat is gericht op bewustwording en gedragsverandering rond afval. Ook aan het thema zwerfafval wordt aandacht besteed. Als praktisch onderdeel wordt met de Zwerfafval Challenge een echte opschoonactie gehouden met behulp van opschoonmaterialen van de gemeente.

Uit de krant