De woning waar de zendmast was gevestigd.
De woning waar de zendmast was gevestigd. Foto: Jose van Ulsen

Februaristaking werd vanuit Diemen wereldkundig gemaakt

Algemeen

DIEMEN - De herdenking van de Februaristaking in 1941 vindt vanmiddag (donderdag 25 februari) plaats in Amsterdam. Peter Prins uit Diemen heeft foto’s en informatie ontvangen waaruit blijkt dat de Februari-staking op 25 februari 1941 vanuit Diemen wereldkundig werd gemaakt.

De Februaristaking werd bekendgemaakt via een illegale zender die in de woning van metaalarbeider Willem van Ulsen en zijn vrouw Jans Broersma aan de Weesperstraat was ondergebracht.

Prins: “Hun kleindochter Jose van Ulsen heeft mijn partij, de Ouderenpartij Diemen, via e-mail benaderd en de foto’s en informatie verstrekt. Het is een bijzonder verhaal, dat nog niet bekend is.”

Prins is fractievoorzitter van de Ouderenpartij Diemen en heeft een passie voor geschiedenis. Prins vertelt dat er een unieke foto is opgedoken van de achterkant van een woning aan de Diemense Weesperstraat, waar in de Tweede Wereldoorlog een illegale zender was ondergebracht. Tussen 1937 en 1943 werden verbindingen met Moskou onderhouden. Op de foto is de grijze schoorsteen in de tuin van het middelste huis te zien. In de schoorsteen was de zendmast verborgen. De radiozender stond in de werkplaats onder op de foto.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant