Afbeelding
Foto: Holzhaus Fotografie

Aanpak Scheerlicht: 81 woningen in Diemen vrijgekomen

Algemeen

DIEMEN - De aanpak Scheerlicht heeft tot dusver tot gevolg gehad dat er in Diemen al 81 woningen zijn vrijgemaakt voor echte woningzoekenden. Dit schrijft burgemeester Erik Boog op zijn Facebookpagina.

Burgemeester Boog: “Woonfraude en ondermijnende criminaliteit zijn in heel Nederland een probleem. Illegaal bewoonde huizen worden gebruikt door criminelen om onder de radar te blijven of voor drugsproductie en -handel, voor mensenhandel, illegale prostitutie, wapenhandel en arbeidsuitbuiting. Ook in Diemen zien wij deze misstanden en om dit effectiever te bestrijden zijn wij enkele jaren terug begonnen met de aanpak Scheerlicht. We zijn daarmee gestart in Diemen-Noord, en daarna hebben we de werkwijze uitgebreid naar heel Diemen. De laatste tijd hebben we de focus gelegd op Holland Park, omdat op dit moment het een kwetsbare wijk is voor deze misstanden. Gisteren is daar ook een controleactie geweest van gemeente en politie samen. De wijk is nog in aanbouw en er is nog nauwelijks sociale samenhang.”

“Het komt echter in alle buurten voor. Zo wordt in Diemen Centrum deze week een woning gesloten vanwege criminele activiteiten. Diemen heeft gekozen voor een actieve aanpak om criminele activiteiten in woningen te bestrijden. Wij lopen met de integrale aanpak Scheerlicht op verschillende onderdelen voorop in Nederland. Zo hebben wij veel samenwerkingspartners waarmee wij binnen de geldende privacy-wetgeving informatie en signalen delen. Onze afdeling burgerzaken is zeer alert op spookbewoning en identiteits- en adresfraude en we spreken verhuurders aan op hun verantwoordelijkheid hun potentiële huurders beter te screenen. We moeten er namelijk voor zorgen dat die criminelen überhaupt niet in die woningen terecht kunnen komen. We moeten de kraan dichtdraaien, anders blijven wij dweilen! Inmiddels zijn door de aanpak Scheerlicht 81 woningen in Diemen vrijgekomen voor echte woningzoekenden. Vele woningen zijn daarnaast nog in onderzoek. Daarnaast zijn strafrechtelijke onderzoeken ingesteld, sommige panden zijn bestuursrechtelijk (tijdelijk) gesloten, onrechtmatige uitkeringen zijn gestopt, onterechte aanvragen voor uitkeringen zijn afgewezen, bestuurlijke boetes zijn opgelegd, er zijn beslagleggingen door de belastingdienst gedaan, evenals terugvorderingen van fraudebedragen, criminele netwerken en ‘voorkeurslocaties’ zijn beter in beeld en de kwaliteit van de Basisregistratie Personen (de vroegere Burgerlijke Stand) is verbeterd.”

“Inmiddels hebben veel gemeenten interesse in de aanpak Scheerlicht van Diemen. Wij delen met hen onze ervaringen en werkwijze. Daarnaast participeren wij in diverse regionale en landelijke overleggen om onze aanpak te verbeteren. Ik bepleit in bestuurlijke overleggen ook extra landelijke instrumenten voor de screening van potentiële huurders en betere informatie-uitwisseling. De aanpak Scheerlicht leidt tot meer controles, meer invallen, meer arrestaties en meer (tijdelijk) gesloten panden. Daarom is er ook meer publiciteit over. Dat is niet altijd leuk om te lezen, maar het is van groot belang dat we deze aanpak blijven voortzetten. Diemen is een fijne gemeente om te wonen en te werken en dat moet zo blijven”, aldus Boog.

In de uitzending van Nieuwsuur van vanavond (NPO2, 21.30 uur) zal aandacht worden besteed aan de aanpak Scheerlicht.

Uit de krant