Afbeelding

Evaluatienota parkeerbeleidsplan vastgesteld

Algemeen

DIEMEN - Het college van B en W heeft ingestemd met de evaluatienota van het parkeerbeleidsplan Diemen. Op basis van de evaluatienota wordt het parkeerbeleidsplan van Diemen geactualiseerd.

Voor de evaluatienota is onder andere een enquête uitgevoerd onder inwoners en bedrijven. Ook heeft de gemeente allerlei gesprekken gevoerd met diverse stakeholders. Hieruit komen een aantal kleine aanpassingen naar voren, maar de meeste uitgangspunten van het huidige parkeerbeleid blijven ongewijzigd. 

Het geactualiseerde parkeerbeleidsplan wordt in een later stadium ter inspraak gelegd. Iedereen krijgt dan nog de gelegenheid zijn of haar mening te geven. Het parkeerbeleid moet straks gelden voor de komende vijf jaar. 

Enquête Parkeren
In februari van dit jaar heeft de gemeente een enquête gehouden onder inwoners en bedrijven in Diemen en gevraagd naar hun ervaringen met het parkeerbeleid in Diemen. Veel mensen hebben hiervan gebruik van gemaakt. Verder heeft de gemeente gesprekken gevoerd met diverse stakeholders zoals de Wmo-raad en Ondernemend Diemen. De resultaten van zowel het onderzoek als ook de gesprekken zijn verwerkt in de parkeerbeleidsnota. 

Aanleiding voor het onderzoek is dat het huidige parkeerbeleid van de gemeente inmiddels dateert van eind 2010. Op basis van dit plan zijn drie vormen van parkeerregulering ingevoerd in Diemen: betaald parkeren, blauwe zone en vergunningen parkeren.  Vanwege allerlei ontwikkelingen waaronder de parkeerdruk, elektrisch rijden, duurzaamheidsambities en andere zaken is het noodzakelijk het parkeerbeleid te actualiseren.

Uitgangspunten ongewijzigd
De meeste uitgangspunten voor het parkeerbeleid van de gemeente blijven ongewijzigd. De drie vormen van parkeerregulering worden niet aangepast. Wel wordt meer ingezet op duurzame mobiliteit. Ook wordt voorgesteld om een vergunning en/of ontheffing (in de blauwe zone) voor een beperkter gebied uit te geven dan nu het geval is. 

Inspraak proces

Het geactualiseerde parkeerbeleidsplan wordt begin 2021 ter inzage gelegd. Iedereen krijgt dan de gelegenheid om zijn of haar mening te geven over het parkeerbeleidsplan. De gemeente gaat dit op verschillende manieren organiseren en communiceert dit via de gemeentelijke communicatiekanalen.

De inspraakperiode loopt voor een periode van zes weken. De eventuele binnengekomen reacties worden verwerkt in het geactualiseerde parkeerbeleidsplan en daarna aan de raad voorgelegd. Ook zijn de uitkomsten van het parkeeronderzoek en de evaluatienota na de kerstvakantie terug te vinden op de gemeentelijke website. Naar verwachting wordt het parkeerbeleidsplan in april/mei 2021 aan de gemeenteraad voorgelegd.

Uit de krant