Afbeelding

Is gemeente niet al te ‘ijzerenheinig’ bij Holland Pak Zuid?

Algemeen

DIEMEN “Moet de gemeente Diemen niet iets minder ijzerenheinig zijn?” Met die opmerking maakte maandag een van de rechters van de Raad van State duidelijk dat de gemeente Diemen wel erg zijn eigen plan trekt bij de woningbouwontwikkeling van Holland Park Zuid. Zonder de belangen van andere partijen in dit gebied écht serieus te nemen. De GGZ-kliniek van Arq aan de Nienoord en de kerk van Christengemeente Filadelfia aan de Bergwijkdreef zijn min of meer zonder pardon weg bestemd.

Beide instellingen mogen wel op dezelfde voet verder. Maar dan wel op een andere plek om plaats te maken voor woningbouw. Lukt het niet om in de komende jaren een alternatieve plek te vinden, dan zullen ze worden onteigend, meldde de advocate van de gemeente. Want het belang van woningbouw staat voorop.

Heilig
Tijdens de zitting bij de Raad werd ook duidelijk dat de gekozen stedenbouwkundige opzet van de nieuwe woonwijk Holland Park Zuid heilig is voor de gemeente. Aanpassingen zouden het ontwerp aantasten en dat vindt de gemeente ongewenst. Dat leidde tot zichtbare en hoorbare irritatie bij de staatsraden.
“Waarom zouden enkele bouwblokjes niet iets opgeschoven kunnen worden voor behoud van de kerk?”, vroeg een van de staatsraden. “Zoveel woningen kan de gemeente daar toch niet kwijt. Er ligt toch wel een zekere inspanningsverplichting bij de gemeente om te zien of de kerk op deze plek kan worden behouden.”

Voet bij stuk
Maar de woordvoerders van de gemeente hielden voet bij stuk. Het belang van woningbouw weegt volgens hen zwaarder dan het belang van de kerk en de kliniek. De vraag is nu of de Raad van State daar ook zo over denkt. Voor de goedkeuring van het bestemmingsplan dat in dit gebied de bouw mogelijk maakt van enkele honderden woningen, is wel vereist dat belangen zorgvuldig zijn afgewogen door de gemeenteraad. Volgens woordvoerders van Arq en Filadelfia is dat absoluut niet gebeurd.

Samenvoeging
“Ons plan niet eens goed bekeken”, betoogde de advocate van Arq. Dat plan behelst de samenvoeging van twee vestigingen van Arq, in Oegstgeest en Diemen, op de locatie aan de Nienoord. Arq heeft daarvoor zelfs grond aangekocht, vertrouwende op goed overleg en toezeggingen van de gemeente door de jaren heen. Maar Arq moet er niet op rekenen dat de gedane toezeggingen de gemeente nu binden aan het plan voor een uitgebreide kliniek aan de Nienoord. Toezeggingen kunnen in dit soort zaken alleen hard zijn als een gemeenteraad die heeft gedaan. En dat is niet het geval.

Volledig buitenspel
Filadelfia zegt ook volledig buitenspel te zijn gezet door de gemeente. Volgens zijn woordvoerders is aan de gemeente het plan voorgelegd om zelf een woongebouw te ontwikkelen met in de plint een hoge ruimte voor de kerk. Dat plan is door de gemeente al vroegtijdig opzij gelegd. De gemeente heeft wel aangeboden om de kerk een plek te geven in een woongebouw dat de gemeente zelf ontwikkelt.

De Raad van State doet binnen enkele maanden uitspraak.

Afbeelding
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief