Afbeelding

Kermis gaat niet door

Algemeen

DIEMEN - De kermis die elk jaar in de eerste volle week van september in het centrum van Diemen wordt gehouden kan geen doorgang vinden dit jaar. De gemeente en de GGD vinden het niet verantwoord om de kermis plaats te laten vinden en daarom wordt er geen vergunning verleend. Het oplopende aantal coronabesmettingen in Diemen is daarvoor de belangrijkste reden. 

Op basis van de ervaringen in de afgelopen periode in de horeca en bij evenementen elders zijn de gemeente en de GGD van mening dat de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden. Het risico op verspreiding van het coronavirus door een evenement met een groot publiek is op dit moment te groot. Het college van B en W betreurt het zeer dat het evenement niet door kan gaan, maar is van mening dat de volksgezondheid en de veiligheid zwaarder wegen.

 De kermis in Diemen wordt normaal gesproken gelijktijdig met het Diemer Festijn georganiseerd. De organisatoren daarvan besloten eerder zelf al dat dat dit jaar geen doorgang zou vinden vanwege de coronacrisis. Ook de Gemeentedag en de Veiligheidsdag, die normaal gesproken op de zaterdag van het Diemer Festijn plaatsvinden, werden al afgelast.

Het oplopen van het aantal coronabesmettingen in Diemen beschouwt het college als een zorgelijke ontwikkeling. Er is op dit moment nog geen signaal dat de nieuwe toename aan besmettingen zal afnemen. Met het oog op de plek van de kermis in het centrum van Diemen, in de onmiddellijke nabijheid van het winkelcentrum Diemerplein, is het laten doorgaan van de kermis niet verantwoord. Daarbij weegt ook nog mee dat de Diemense kermis ook een aantrekkingskracht heeft op (iets oudere) jongeren uit Amsterdam Oost, Amsterdam Zuidoost en Diemen, terwijl het juist voor die groep lastig is om zich aan de 1,5 meter-regel te houden. Door het geringe aantal evenementen in de regio is er bovendien de vrees dat een kermis meer mensen zou trekken dan normaal. 

Het college van B en W had nog lang de hoop dat de kermis wel door kon gaan. De organisatoren van de kermis hebben ook hun uiterste best gedaan om een plan te maken rekening houdend met alle coronamaatregelen. Toch denken college en GGD dat de praktijk anders zal zijn, en het onmogelijk is om de veiligheid en de gezondheid van bezoekers en medewerkers te garanderen. De gemeente hoopt dat in 2021 iedereen weer kan genieten van het Diemer Festijn, inclusief de kermis.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief