Foto:

Burgemeester Boog: ‘Basisregels corona blijven naleven’

DIEMEN “We moeten de basisregels om het coronavirus te bestrijden blijven naleven. Dat is de enige manier om het coronavirus onder controle te krijgen.” Dat is de boodschap van burgemeester Erik Boog nadat duidelijk is geworden dat landelijk het aantal besmettingen met het coronavirus weer oploopt. De burgemeester geeft ook aan dat de komende tijd de handhaving op de coronaregels in Diemen gericht wordt geïntensiveerd.

Verslapping

Burgemeester Boog: “We zien inderdaad oplopende cijfers en ook de berichten over besmettingshaarden bijvoorbeeld rond een café in Hillegom of bij Rotterdamse studenten maken duidelijk dat we echt waakzaam moeten blijven. Ik zie gelukkig dat veel mensen de maatregelen serieus blijven nemen. Tegelijkertijd zie ik ook wel verslapping: bijvoorbeeld bij jongelui, die elkaar in grote groepen of op feesten opzoeken, maar ook cafébezoekers die geen afstand houden. Daarom zullen we als gemeente ook weer een tandje bijzetten in de handhaving. We gaan de komende tijd weer strikter letten op naleving van de regels. Bijvoorbeeld in de horeca, in winkelcentra en drukke plekken in de openbare ruimte. Maar ik reken vooral op het verantwoordelijkheidsgevoel van de Diemenaren. Niemand zit te wachten op nieuwe maatregelen en al helemaal niet op meer zieken of zelfs sterfgevallen. Dus laten we onze verantwoordelijkheid nemen! Voor jezelf en voor elkaar. Ook als het soms moeilijk is.” De burgemeester wijst erop dat veel nieuwe besmettingen plaatsvinden als mensen binnen voor langere tijd in grotere groepen bij elkaar zijn. Hij roept dan ook op zeer terughoudend te zijn met het organiseren van feesten en grotere bijeenkomsten en voldoende afstand te houden bij cafébezoek en in winkels. Daarnaast adviseert hij om kerken, synagoges en moskeeën in de regio niet te bezoeken.

Kermis

Boog: “Moslims vieren 31 juli het offerfeest. Ik zeg tegen hen: vier het feest thuis! Bid thuis met het gezin. Ga niet naar de moskee of naar een plek waar samen gebeden wordt. En organiseer geen familiereünies. De gemeente kijkt ondertussen ook kritisch naar een aantal aanvragen. Zo is de vraag of de kermis dit jaar wel op een verantwoorde wijze kan plaatsvinden. Daar gaan we nog een besluit over nemen.”

Basisregels

De burgemeester erkent dat het soms lastig is om het naleven van de regels vol te houden, maar hij vindt wel dat het van groot belang is: “Ik wil liever niet dat er extra maatregelen genomen moeten worden en onnodig vrijheden worden beperkt. Ik blijf daarom hameren op de basisregels: houd anderhalve meter afstand, blijf thuis bij klachten zoals verkoudheid, hoesten en verhoging van temperatuur en laat je testen bij de GGD. Vermijd drukte en werk zoveel mogelijk thuis. En was je handen regelmatig. Als we dit consequent blijven doen, dan kunnen we samen het coronavirus eronder krijgen.”

Meer berichten