Afbeelding

Scanauto wordt vanaf 1 augustus ingezet voor parkeerhandhaving

Algemeen

DIEMEN - Het bedrijf Egis Parking Services gaat vanaf 1 augustus de parkeerhandhaving in Diemen uitvoeren met een scanauto. Dit besluit heeft het college van B en W genomen.

De scanauto is uitgerust met een geavanceerd camerasysteem. Naast het scannen van kentekens, maakt de scanauto vier overzichtsfoto’s van de omgeving. Alleen de foto’s van de auto’s waarvan de kentekenhouder een parkeerboete (naheffing) krijgt, worden 13 weken bewaard bij EPS in een beveiligde omgeving. De foto's kunnen bijvoorbeeld nodig zijn voor een bezwaarprocedure. 

De digitale parkeercontrole voldoet aan de eisen uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Gescande kentekens worden versleuteld opgeslagen en nooit langer bewaard dan noodzakelijk is voor het doel waarvoor zij gescand zijn. 

De scanauto zal in Diemen worden gebruikt voor parkeercontrole, foutparkeren en het meten van de bezettingsgraad in de verschillende parkeerzones. 

De scanauto wordt niet alleen ingezet in gebieden waar betaald parkeren geldt. De scanauto zal tevens worden gebruikt om in de blauwe zone te controleren. "Op deze manier proberen we de handhaving die nu (met de lopende handhaver) slecht uitvoerbaar is in de blauwe zone te verbeteren, waardoor de blauwe zone als parkeerregulering in zijn geheel beter zal gaan functioneren", aldus het college van B en W. "Verder wordt de boete niet meer fysiek achter de voorruit geplaatst. De boete gaat binnen enkele dagen per post naar de kentekenhouder."

Een lopende handhaver scant in de huidige situatie zo’n 80 kentekens per uur. De scanauto scant per uur 1100 kentekens. Hiermee wordt de controlekans sterk vergroot, het parkeergedrag positief beïnvloed en als gevolg hiervan verwacht het college meer opbrengsten.

Uit de krant