Afbeelding

Diemen start campagne om te helpen bij geldproblemen

Algemeen

DIEMEN - Financiële problemen en schulden vormen een groeiend maatschappelijk probleem. Voor de coronacrisis had ongeveer 1 op de 5 Nederlandse huishoudens risicovolle schulden. Door de coronacrisis zal die problematiek zeker nog verder toenemen. Het is belangrijk om geldproblemen en schulden vroeg te signaleren en er tijdig iets aan te doen. Vanuit die gedachte heeft de gemeente Diemen, in samenwerking met de MaDi, het afgelopen half jaar gewerkt aan een brede aanpak om inwoners met geldproblemen te helpen. Preventie en vroeg signaleren zijn twee belangrijke componenten in deze aanpak. Bij die aanpak is nu nieuw communicatiemateriaal ontwikkeld om te voorzien in informatie over schuldhulpverlening, maar vooral ook om het taboe op het gesprek over schulden te doorbreken, want iedereen kan met schulden te maken krijgen.

Verantwoordelijk wethouder Matthijs Sikkes-Van den Berg: "Geldproblemen zijn in de eerste plaats heel vervelend voor de mensen die ze hebben. Het kost soms erg veel moeite om er alleen een oplossing voor te vinden en erover praten is zeker niet gemakkelijk. Maar als er niets aan gedaan wordt, worden problemen snel groter. Wij kunnen er als gemeente een rol bij spelen om aan oplossingen te werken. Een belangrijke eerste stap is wel om er het gesprek over aan te gaan. Met de gemeente of met andere hulpverleners. Daarom ben ik zo blij met het nieuwe materiaal. Dat helpt mensen op een laagdrempelige manier mogelijk van de schroom af om ondersteuning te zoeken."

De informatiecampagne maakt deel uit van groter geheel met voorlichtingsbijeenkomsten, overleg met ketenpartners over vroegsignalering en de inzet van een preventiemedewerker.

De boodschap van de nieuwe campagne is dat iedereen met geldproblemen te maken kan krijgen. Het is belangrijk om dan niet te lang te wachten en zo snel mogelijk hulp te zoeken. De campagne bestaat uit een aantal folders die worden verspreid bij ketenpartners en hulporganisaties in Diemen, zoals de MaDi, buurthuizen en de Voedselbank. De partners krijgen ook de beschikking over een animatiefilmpje dat de schuldenproblematiek bespreekbaar maakt. Vaak zijn deze hulpverleners de eerste die signalen zien en die mensen goed kunnen verwijzen. Voor zzp’ers en ondernemers is een speciale folder ontwikkeld met informatie over de schuldhulpverlening die de gemeente ondernemers kan bieden. De informatie uit de campagne is uiteraard ook te vinden op de website van de gemeente. Diemenaren die in gesprek willen met een schuldhulpverlener van MaDi kunnen elke werkdag bellen tussen 9-12 uur met de gemeente op 020 3144888.

Uit de krant