Afbeelding
Foto: Gerrit Alink

Diemen sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Algemeen

DIEMEN - De gemeente Diemen gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Erik Boog tekende daarvoor samen met Marc Janssen van het meldpunt een samenwerkingsovereenkomst. De gemeente ontvangt vanaf nu relevante signalen over criminaliteit en fraude in Diemen. De samenwerking zorgt dat de gemeente eerder en beter informatie krijgt over ondermijnende criminaliteit. Dat versterkt de integrale bestrijding daarvan.

Tot nu toe kwamen anonieme meldingen via Meld Misdaad Anoniem alleen terecht bij de politie en andere opsporingsdiensten. Door de aansluiting van Diemen krijgt de gemeente direct toegang tot de voor hen relevante meldingen. Daarmee zijn meldingen beschikbaar bij de aanpak van bijvoorbeeld woonfraude of georganiseerde criminaliteit. Burgemeester Boog: “Ik ben blij met deze stap, want ik vind het belangrijk om deze vormen van criminaliteit op te sporen en aan te pakken. Dat kan de politie niet alleen en de gemeente ook niet. We hebben daarbij de ogen en oren van onze inwoners hard nodig. In samenspel kunnen we ervoor zorgen dat de lokale gemeenschap weer wat veiliger wordt.”

Anonimiteit centraal

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Je meldt bij Meld Misdaad Anoniem over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude en onverklaarbaar vermogen. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal. Alleen als de anonimiteit van een melder gewaarborgd kan worden, wordt de melding doorgestuurd naar de aangesloten partners. Een anonieme melding moet dan eerst worden getoetst: kloppen de gegevens in de melding en is er meer over een verdachte of adres bekend? Nader onderzoek kan nieuwe feiten opleveren. Pas als die feiten de anonieme melding onderbouwen kunnen de opsporingspartners overgaan tot actie.

Het meldpunt is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden van 9.00 tot 17.00 uur. Daarnaast is het 24/7 mogelijk om te melden via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden

Vuist maken

De commissaris van de Koning voor de provincie Noord-Holland Arthur van Dijk gaf eind vorig jaar aan ernaar te streven om de eerste provincie te zijn waarin alle gemeenten zijn aangesloten bij het netwerk van Meld Misdaad Anoniem. Van Dijk: "Ik vind het belangrijk om gezamenlijk als Noord-Holland een vuist te maken. Hoe collectiever we deelnemen, des te krachtiger wij onszelf maken bij de bestrijding van criminaliteit en ondermijning. Het is belangrijk dat de burgemeesters beschikken over een gelijkwaardige informatiepositie."

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief