Afbeelding

Struikelsteen bij woning in Schoolstraat 43 gelegd

Algemeen

DIEMEN - Een medewerker van de gemeente heeft vanmorgen een struikelsteen gelegd bij de woning in de Schoolstraat 43.

Struikelstenen zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig die daarmee een symbolische en langdurige herinnering aanbrengt voor huizen waar in de Tweede Wereldoorlog Joodse families woonden, die daaruit zijn weggevoerd door de Duitse bezetter. Als blijvende herinnering, zodat zij niet vergeten worden.

Er werden op 4 oktober 2019 al bij drie woningen in het centrum van Diemen struikelstenen aangelegd.

Bij de woning Schoolstraat 43 gaat het om de Familie Israëls, die daar in de oorlog ondergedoken was. Vader Max, moeder Maria en het zevenjarig dochtertje Astrid werden na hun arrestatie op 9 september 1942 binnen vijf dagen in Auschwitz vergast. De ook inwonende 17 jaar oude zoon Alfred Israëls was op het moment van arrestatie niet thuis. Hij vluchtte naar Zwitserland, overleefde de oorlog en overleed op 64-jarige leeftijd in België.

De kinderen van Alfred hebben verzocht om een struikelsteen voor hun vader. Gunter Demnig geeft aan dit verzoek gedaan en de steen gemaakt.

De plaatsing van struikelsteen in Diemen is een initiatief van de gemeenteraad van Diemen, in samenwerking met de Historische Kring Diemen, het Comité Diemen 1940-1945 en het Nederlands Auschwitz Comité.

Lees meer in het DiemerNieuws van donderdag 27 februari.

!
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief