Afbeelding
Foto: Ingrid Voet-van Vlijmen

Gemeente: 'Waterleidingen bij scholen en gebouwen kinderopvang zijn in orde'

Algemeen

DIEMEN - De gemeente laat weten dat de waterleidingen bij scholen en gebouwen van de kinderopvang in orde zijn.

In de media zijn de laatste tijd diverse berichten verschenen over de aanwezigheid van loden waterleidingen in gebouwen. Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt, maar sinds 1960 is dat verboden, omdat lood in drinkwater ongezond is.

Wethouder Jeroen Klaasse van Gezondheid: “Dit onderwerp speelt vooral in Amsterdam. De meeste gebouwen in Diemen zijn namelijk van na 1960. In Amsterdam-Amstelland zijn er geen loden aansluitleidingen meer. Er zijn nog wel woningen met loden binnenleidingen. Het vervangen van deze leidingen is de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar. De gemeente kan de woningeigenaar helaas niet verplichten om de bestaande loden leidingen te vervangen."

Lood in drinkwater is vooral slecht voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Wethouder Klaasse: “Bij scholen en gebouwen van de kinderopvang in Diemen zijn de leidingen in orde. Woningbouwcorporaties geven aan sinds 1960 alle woningen wel minstens een keer te hebben gerenoveerd en dat loden leidingen daar dus zeer waarschijnlijk zijn vervangen. Huurders die daar vragen over hebben, kunnen bij hun woningbouwcorporatie terecht.”

Eigenaren van koop- of vrije sectorwoningen van voor 1960

Deze bewoners kunnen zelf checken of ze loden leidingen in huis hebben. Meer informatie hierover is te vinden op www.ggd.amsterdam.nl. Huurders kunnen de informatie opvragen bij de verhuurder. Ook kan een installatiebedrijf om advies worden gevraagd.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief